Wuzetka: słodki symbol Warszawy. Podajemy przepis na wuzetkę!

Wuzetka: słodki symbol Warszawy

Autor Zdjęcia: SpiderMum/Wikimedia Commons, CC 3.0

Nasz przepis na wuzetkę pomoże przygotować to pyszne i piękne ciastko!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Biało-brązowe ciastko - wuzetka - to jeden z symboli polskiej stolicy. Deser, którego nazwa pochodzi od słynnej trasy W-Z (choć wersje są różne), zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Jak zrobić wuzetkę? Podajemy przepis!

Składniki

  • 7 jajek

  • 2/3 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 10 łyżek kakao

  • masło do smarowania formy

  • rum do nasączania biszkoptu

  • 5-6 opakowań śmietany 36-proc.

  • 2 łyżki żelatyny

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 1 słoik dżemu śliwkowego lub marmolady wieloowocowej

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto do wuzetki: mąkę wymieszać z kakao. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na puszystą masę. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i mieszać na najmniejszych obrotach.

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i wyrównać. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 170ºC. Biszkopt na wuzetkę wyjąć z piekarnika i studzić przez 20 minut, następnie wyjąć z formy.

  • Krem do wuzetki: bardzo zimną śmietanę ubijać w metalowej misce. Gdy zgęstnieje, dodawać po łyżce cukru pudru i dalej ubijać. Kiedy dostatecznie zgęstnieje, dodać ostudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej i ostudzoną).

  • Gdy ciasto będzie dostatecznie wystudzone, przekroić  na dwie części (jak do tortu). Dolną warstwę posmarować dżemem wymieszanym z rumem. Na nim rozsmarować ubitą śmietanę, na którą położyć górną warstwę ciasta. Polać polewą.

  • Kiedy polewa zastygnie, pokroić na kwadratowe ciastka. Każdą wuzetkę udekorować bitą śmietaną.

tip dnia

Wuzetka to ciastko bazujące na kakaowym biszkopcie przekładanym bitą śmietaną. Przepis na wuzetkę powstał na przełomie lat 40. i 50. XX wieku, a jego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, przebitej pod Starym Miastem na początku powojennej odbudowy stolicy. Inna wersja mówi, że wszystko zaczęło się od skrótu WZC - wyrób z czekoladą. Od kilku lat drugim słodkim symbolem Warszawy jest zygmuntówka – ciastko z charakterystyczną bezową koroną.

Ocena: 0