Babeczki z porzeczkami i kruszonką. Słodki deser przełamany kwaśną nutą

babeczki z porzeczkami i kruszonką
Autor: Shutterstock Babeczki z porzeczkami i kruszonką to szybki przepis na smakowity deser na lato.
łatwy
60 min
6

Pyszne babeczki z porzeczkami i kruszonką to propozycja na deser w czasie gorącego lata. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a składniki można bez problemu kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Oto sprawdzony przepis na babeczki z porzeczkami i kruszonką, które urzekają od pierwszego kęsa.

Jak zrobić babeczki z porzeczkami i kruszonką?

Babeczki z porzeczkami posypane chrupiącą kruszonką są łatwe i udadzą się za pierwszym razem. Najpierw należy zrobić kruszonkę. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie jajek z cukrem, a następnie dodanie jogurtu greckiego i mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Ciasto trzeba dokładnie wymieszać i nałożyć do foremek do muffinek. Na wierzchu układa się porzeczki i posypuje kruszonką. Babeczki piecze się przez 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Przepis na babeczki z porzeczkami i kruszonką

  • To łatwy przepis na pyszny letni deser z owocami. Jest sprawdzony, więc na pewno nikogo nie spotkają żadne przykre niespodzianki w trakcie robienia.
  • To w miarę szybki przepis na domowe babeczki z owocami. Przygotowanie babeczek do pieczenia zajmuje około kwadransa. Czas pieczenia wynosi 40 minut.
  • Lista składników jest krótka, a większość z nich jest zawsze w sklepach.
  • Do ciasta używa się jogurtu greckiego, ale można zamienić go na śmietanę o zawartości tłuszczu 18%. Trzeba jednak pamiętać, ze w tej wersji babeczki będą miały o wiele więcej kalorii.
  • Babeczki pysznie smakują z kruszonką migdałową, którą można zastąpić tę tradycyjną.
  • Do babeczek można wykorzystać porzeczki czerwone, czarna lub białe.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150 g porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Umyte porzeczki osuszyć i zerwać z gałązek.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Dodać jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto nakładać do formy na muffiny włożonej papilotkami. Powinno sięgać około 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu ułożyć porzeczki i posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim babeczki na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser z kawą lub herbatą.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Anna Szulc-Górska
więcej