Babeczki z porzeczkami i kruszonką. Słodki deser przełamany kwaśną nutą
Pyszne babeczki z porzeczkami i kruszonką to propozycja na deser w czasie gorącego lata. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a składniki można bez problemu kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Oto sprawdzony przepis na babeczki z porzeczkami i kruszonką, które urzekają od pierwszego kęsa.
Jak zrobić babeczki z porzeczkami i kruszonką?
Babeczki z porzeczkami posypane chrupiącą kruszonką są łatwe i udadzą się za pierwszym razem. Najpierw należy zrobić kruszonkę. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie jajek z cukrem, a następnie dodanie jogurtu greckiego i mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Ciasto trzeba dokładnie wymieszać i nałożyć do foremek do muffinek. Na wierzchu układa się porzeczki i posypuje kruszonką. Babeczki piecze się przez 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przepis na babeczki z porzeczkami i kruszonką
- To łatwy przepis na pyszny letni deser z owocami. Jest sprawdzony, więc na pewno nikogo nie spotkają żadne przykre niespodzianki w trakcie robienia.
- To w miarę szybki przepis na domowe babeczki z owocami. Przygotowanie babeczek do pieczenia zajmuje około kwadransa. Czas pieczenia wynosi 40 minut.
- Lista składników jest krótka, a większość z nich jest zawsze w sklepach.
- Do ciasta używa się jogurtu greckiego, ale można zamienić go na śmietanę o zawartości tłuszczu 18%. Trzeba jednak pamiętać, ze w tej wersji babeczki będą miały o wiele więcej kalorii.
- Babeczki pysznie smakują z kruszonką migdałową, którą można zastąpić tę tradycyjną.
- Do babeczek można wykorzystać porzeczki czerwone, czarna lub białe.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 g porzeczek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Umyte porzeczki osuszyć i zerwać z gałązek.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Dodać jogurt i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto nakładać do formy na muffiny włożonej papilotkami. Powinno sięgać około 3/4 wysokości papilotek. Na wierzchu ułożyć porzeczki i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim babeczki na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser z kawą lub herbatą.