Zamiast mleka do babki dodaję ten gazowany napój. To najlepsze ciasto na Wielkanoc

babka na oranżadzie
Autor: Shutterstock Pyszna babka z tym napojem to wielkanocny hit. Jest tak dobra, że rozpływa się w ustach.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jeżeli pieczecie babki na Wielkanoc, w tym roku przygotujcie ten świąteczny słodki wypiek w nieco innej wersji. Do ciasta warto dodać słodki gazowany napój, który sprawi, że babka wyjdzie znakomicie i oczaruje smakiem. Pyszna wielkanocna babka na oranżadzie stanie hitem tych wiosennych świąt. Poznajcie sprawdzony przepis i zobaczcie, jak zrobić babkę z dodatkiem oranżady.

Czy można upiec wielkanocną babkę na oranżadzie?

Wielkanocna babka to jeden z symboli tych wiosennych świąt. W tym sprawdzonym przepisie do ciasta nie dodaje się ani mleka, ani maślanki czy kefiru. Zamiast nich idealnie sprawdza się oranżada. Ten prosty i tani składniki sprawia, że babka jest lekka, puszysta i wilgotna. Zyskuje także wyborny smak i jest delikatna. W tym roku warto więc zaskoczyć rodzinę i upiec babkę z oranżadą.

Jak zrobić babkę na oranżadzie?

Wyborna babka na oranżadzie jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem. Przepis na ten słodki wypiek na Wielkanoc jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Do połączenia składników przyda się mikser ręczny lub robot planetarny.

Jak więc upiec pyszną domową babkę z oranżadą na Wielkanoc? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, znakomita babka uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – utracie żółtek z cukrem
  • 2. krok – zmiksowanie masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia
  • 3. krok – zmiksowanie ciasta z oranżadą i olejem
  • 4. krok – ubicie białek na sztywno i wymieszanie ich z ciastem
  • 5. krok – upieczenie babki na oranżadzie w piekarniku

Jak podawać babkę na oranżadzie?

Pełna smaku i obłędnego aromatu babka z dodatkiem słodkiej oranżady urzeka smakiem. Upieczoną i ostudzoną babkę można oprószyć cukrem pudrem. Idealnym dodatkiem jest też lukier cytrynowy lub polewa czekoladowa. Wierzch babki można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową. Sprawdzą się też świeże owoce, bita śmietana oraz listki mięty.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
  • Wąskim strumieniem wlać oranżadę i olej. Miksować do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
  • Podawać na deser w Wielkanoc.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej