Wyśmienity piernik z kajmakiem. Prosty przepis na ostatnią chwilę
Dieta wegetariańska
Piernik to jeden z tradycyjnych wypieków na święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest wyjątkowo dobre, a dzięki dodatkowi kajmaku zyskuje nowy i niesamowity smak. Przepis na piernik z kajmakiem nie jest trudny i nie wymaga czasu. Dodatkową zaletą tego świątecznego ciasta jest to, że nie musi leżakować. Można je upiec nawet w ostatniej chwili. Poznajcie łatwy przepis na piernik z kajmakiem.
Jaką masą przełożyć piernik?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszny domowy piernik ciasto przekłada się kajmakiem. Gotowa masa dostępna jest w puszkach i można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Jeżeli macie więcej czasu, możecie samodzielnie zrobić domowy kajmak. W takiej wersji też będzie smakował obłędnie.
Jak zrobić piernik z kajmakiem?
Przepis na świąteczny piernik z kajmakiem jest prosty. Postępując według niego krok po kroku, ciasto uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Dzięki temu, że robi się je tak szybko i łatwo, pyszny piernik przełożony masą kajmakową można upiec nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości.
Jak upiec pyszny piernik z kajmakiem?
- 1. krok – podgrzane masła z cukrem, przyprawami i powidłami śliwkowymi
- 2. krok – wymieszanie składników z mlekiem, jajkami i kawą zbożową oraz mąką pszenną
- 3. krok – upieczenie ciasta w piekarniku, ostudzenie i przekrojenie na trzy równe blaty
- 4. krok – przełożenie piernika kajmakiem i udekorowanie polewą czekoladową
Jak podawać piernik z kajmakiem?
Puszysty piernik o korzennym aromacie z dodatkiem kajmaku to sprawdzona propozycja na świąteczny deser. Podany w czasie Bożego Narodzenia zachwyci już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje smakiem. Piernik pysznie łączy się z ciepłymi napojami jak kawa, gorąca czekolada czy herbata. Doskonale pasuje do niego domowej roboty ajerkoniak. Porcje ciasta można udekorować bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 180 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:- polewa czekoladowa
- 200 g kajmaku
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
- Wsypać cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Dodać powidła śliwkowe. Dokładnie wymieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Wlać mleko i miód. Dodać roztrzepane jajka i wsypać kawę zbożową. Energicznie wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
- Kajmak przełożyć do rondelka, wsypać kakao, wymieszać i podgrzewać, aż składniki się połączą. Rondelek zestawić z ognia.
- Po ostygnięciu ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kajmakiem. Udekorować polewą czekoladową.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.