Wyśmienity piernik z kajmakiem. Prosty przepis na ostatnią chwilę

piernik z kajmakiem
Autor: Shutterstock Piernik z kajmakiem to szybkie świąteczne ciasto bez miksera.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Piernik to jeden z tradycyjnych wypieków na święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest wyjątkowo dobre, a dzięki dodatkowi kajmaku zyskuje nowy i niesamowity smak. Przepis na piernik z kajmakiem nie jest trudny i nie wymaga czasu. Dodatkową zaletą tego świątecznego ciasta jest to, że nie musi leżakować. Można je upiec nawet w ostatniej chwili. Poznajcie łatwy przepis na piernik z kajmakiem.

Jaką masą przełożyć piernik?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszny domowy piernik ciasto przekłada się kajmakiem. Gotowa masa dostępna jest w puszkach i można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Jeżeli macie więcej czasu, możecie samodzielnie zrobić domowy kajmak. W takiej wersji też będzie smakował obłędnie.

Jak zrobić piernik z kajmakiem?

Przepis na świąteczny piernik z kajmakiem jest prosty. Postępując według niego krok po kroku, ciasto uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Dzięki temu, że robi się je tak szybko i łatwo, pyszny piernik przełożony masą kajmakową można upiec nawet w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości.

Jak upiec pyszny piernik z kajmakiem?

  • 1. krok – podgrzane masła z cukrem, przyprawami i powidłami śliwkowymi
  • 2. krok – wymieszanie składników z mlekiem, jajkami i kawą zbożową oraz mąką pszenną
  • 3. krok – upieczenie ciasta w piekarniku, ostudzenie i przekrojenie na trzy równe blaty
  • 4. krok – przełożenie piernika kajmakiem i udekorowanie polewą czekoladową

Jak podawać piernik z kajmakiem?

Puszysty piernik o korzennym aromacie z dodatkiem kajmaku to sprawdzona propozycja na świąteczny deser. Podany w czasie Bożego Narodzenia zachwyci już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje smakiem. Piernik pysznie łączy się z ciepłymi napojami jak kawa, gorąca czekolada czy herbata. Doskonale pasuje do niego domowej roboty ajerkoniak. Porcje ciasta można udekorować bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • 200 g kajmaku
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Wsypać cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Dodać powidła śliwkowe. Dokładnie wymieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Wlać mleko i miód. Dodać roztrzepane jajka i wsypać kawę zbożową. Energicznie wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
  • Kajmak przełożyć do rondelka, wsypać kakao, wymieszać i podgrzewać, aż składniki się połączą. Rondelek zestawić z ognia.
  • Po ostygnięciu ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kajmakiem. Udekorować polewą czekoladową.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej