Wyśmienita babka jogurtowo-cytrynowa. Zrobisz ją mikserem w 10 minut

babka jogurtowo-cytrynowa
Autor: Shutterstock Oto najlepsza babka jogurtowo-cytrynowa. Jest pyszna i szybka, idealna na Wielkanoc.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Babka jogurtowo- cytrynowa to pomysł na przepyszny deser na Wielkanoc. Przepis nie jest trudny i warto z niego skorzystać, ponieważ ma same zalety. Babkę robi się w kilkanaście minut z łatwo dostępnych składników, a do tego smakuje zachwycająco. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocne ciasto, wybierzcie ten przepis i upieczcie doskonałą babkę jogurtowo-cytrynową.

Babka jogurtowo-cytrynowa – jakie składniki są potrzebne?

Pyszną jogurtową babkę robi się z kilku składników, które tradycyjnie wykorzystuje się podczas pieczenia ciast. Na liście potrzebnych produktów znalazły się składniki, które są łatwo dostępne i można je kupić o każdej porze roku. Można je znaleźć nawet w małych sklepach osiedlowych.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wielkanocną babkę jogurtowo-cytrynową? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić babkę jogurtowo-cytrynową?

Aby babka jogurtowa o cytrynowym smaku wyszła za pierwszym razem, należy przestrzegać przepisu. Przygotowanie ciasta na babkę nie jest skomplikowane, ale czynności należy wykonywać w odpowiedniej kolejności. Dzięki temu to pyszne wielkanocne ciasto uda się i szybki zniknie ze świątecznego stołu.

Jak więc upiec wyśmienitą babkę jogurtowo-cytrynową? Przepis składa się z paru bardzo łatwych kroków. Wszystkie składniki do babki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Przygotowanie ciasta nie zajmie więcej niż kwadrans. Zaletą tego przepisu jest to, że do ciasta nie dodaje się drożdży. Nie trzeba więc czekać, aż wyrośnie. Nie jest też potrzebna forma na babkę z kominem. Wielkanocną babkę jogurtowo-cytrynową piecze się w klasycznej keksówce.

  • 1. krok – ubicie białek z cukrem
  • 2. krok – zmiksowanie piany z białek ze składnikami mokrymi, a następnie suchymi
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie babki jogurtowo-cytrynowej w piekarniku

Jaki jogurt do babki?

Babka jogurtowa z dodatkiem soku i skórki otartej z cytryny wybornie smakuje w Wielkanoc. Jest puszysta i wilgotna dzięki dodatkowi jogurtu. Który jogurt będzie najlepszy do babki? W tym sprawdzonym przepisie na liście składników znalazł się jogurt naturalny. Równie dobra babka będzie z dodatkiem jogurtu greckiego. Ważne jest, aby jogurt nie zawierał dodatkowych składników jak owoce czy czekolada i miał naturalny smak.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na sztywno.
  • Miksując na średnich obrotach, wlać olej, naturalny jogurt i sok z cytryny.
  • Stopniowo wysypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym oraz skórkę z cytryny. Miksować do połączenia składników w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem, polewą lub cukrem pudrem.
  • Podawać z okazji Świąt Wielkanocnych lub na inne okazje.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
więcej