Wielkanocny mazurek migdałowy. Tak pyszny, że jeden może nie wystarczyć
Dieta wegetariańska
Mazurek jest jedną z głównych gwiazd wielkanocnego stołu tuż koło żurku i sałatki jarzynowej. Można go przygotować na wiele najróżniejszych sposobów. Wiele osób wybiera jednak kupienie już gotowego ciasta w obawie, że nie podoła wykonaniu tego ciasta. To jednak błąd. Mazurek z tego przepisu jest szybki i łatwy do samodzielnego wykonania.
Mazurek migdałowy - składniki
Idealny mazurek powinien być słodki - ale nie za słodki - na kruchutkim spodzie. Dzięki temu przepisowi osiągniemy przygotowanie niezwykle prostego ciasta, które smakuje obłędnie. W tym roku zaskoczmy gości domowym mazurkiem migdałowym. Zasmakuje każdemu i nie zostaną z niego nawet okruszki. Do przygotowania potrzebujemy:
- mąkę
- żółtka
- masło
- wodę
- kwaśną śmietanę
- cukier puder
- zmielone migdały
- cukier
- słodką śmietankę
- esencję waniliową
Jak zrobić mazurek migdałowy?
Samo przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Na początek szykujemy kruche ciasto. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę i dodajemy żółtka oraz zimne masło. Do tego dorzucamy śmietanę i cukier. Całość siekamy, aż masło wsiąknie nieco w mąkę. Następnie zagniatamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulkę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. W tym czas podgrzewamy w garnku śmietankę z cukrem i esencją waniliową, cały czas mieszając. Kiedy już się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko oraz zmielone migdały. Dokładnie mieszamy, by żółtko się nie ścięło. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do wyłożonej papierem formy i równamy. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu odstawiamy do przestygnięcia. Masę migdałową ponownie podgrzewamy i wylewamy na spód. Teraz mazurka można udekorować orzechami, migdałami czy suszonymi owocami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 120 g zimnego masła
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka cukru pudru
- Masa migdałowa:
- 120 g zmielonych migdałów
- 250 g cukru
- pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę.
- Dodajemy śmietanę i cukier.
- Składniki siekamy, aż masło wsiąknie w mąkę.
- Energicznie zagniatamy, aż składniki się połączą.
- Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy.
- Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
- Zdejmujemy z palnika, dodajemy żółtko i zmielone migdały cały czas mieszając.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy na blat i rozwałkowujemy.
- Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
- Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
- Zostawiamy do ostudzenia.
- Masę migdałową ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając.
- Przelewamy na przygotowany spód.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.