Wielkanocny mazurek migdałowy. Tak pyszny, że jeden może nie wystarczyć

2024-03-20
Kinga Goldstein
Wielkanocny mazurek migdałowy. Tak pyszny, że jeden może nie wystarczyć
Autor: Shutterstock.com Migdałowy mazurek. Idealny na święta
łatwy
25 min
10

Dieta wegetariańska

Mazurek jest jedną z głównych gwiazd wielkanocnego stołu tuż koło żurku i sałatki jarzynowej. Można go przygotować na wiele najróżniejszych sposobów. Wiele osób wybiera jednak kupienie już gotowego ciasta w obawie, że nie podoła wykonaniu tego ciasta. To jednak błąd. Mazurek z tego przepisu jest szybki i łatwy do samodzielnego wykonania.

Mazurek migdałowy - składniki

Idealny mazurek powinien być słodki - ale nie za słodki - na kruchutkim spodzie. Dzięki temu przepisowi osiągniemy przygotowanie niezwykle prostego ciasta, które smakuje obłędnie. W tym roku zaskoczmy gości domowym mazurkiem migdałowym. Zasmakuje każdemu i nie zostaną z niego nawet okruszki. Do przygotowania potrzebujemy:

  • mąkę
  • żółtka
  • masło
  • wodę
  • kwaśną śmietanę
  • cukier puder
  • zmielone migdały
  • cukier
  • słodką śmietankę
  • esencję waniliową

Jak zrobić mazurek migdałowy?

Samo przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Na początek szykujemy kruche ciasto. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę i dodajemy żółtka oraz zimne masło. Do tego dorzucamy śmietanę i cukier. Całość siekamy, aż masło wsiąknie nieco w mąkę. Następnie zagniatamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulkę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. W tym czas podgrzewamy w garnku śmietankę z cukrem i esencją waniliową, cały czas mieszając. Kiedy już się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko oraz zmielone migdały. Dokładnie mieszamy, by żółtko się nie ścięło. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do wyłożonej papierem formy i równamy. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu odstawiamy do przestygnięcia. Masę migdałową ponownie podgrzewamy i wylewamy na spód. Teraz mazurka można udekorować orzechami, migdałami czy suszonymi owocami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka cukru pudru
  • Masa migdałowa:
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę.
  • Dodajemy śmietanę i cukier.
  • Składniki siekamy, aż masło wsiąknie w mąkę.
  • Energicznie zagniatamy, aż składniki się połączą.
  • Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy.
  • Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
  • Zdejmujemy z palnika, dodajemy żółtko i zmielone migdały cały czas mieszając.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy na blat i rozwałkowujemy.
  • Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
  • Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • Zostawiamy do ostudzenia.
  • Masę migdałową ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając.
  • Przelewamy na przygotowany spód.
  • Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wielkanocny mazurek czekoladowy
Kinga Goldstein