Mazurek z ciasta francuskiego. Wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę

mazurek na cieście francuskim
Autor: Shutterstock Mazurek z ciasta francuskiego to szybkie ciasto nie tylko dla początkujących.
łatwy
50 min
6

Przepis na mazurek z ciasta francuskiego jest łatwy, szybki i sprawdzony. To obłędne wielkanocne ciasto prezentuje się znakomicie. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole. Zobaczcie, jak łatwo i ekspresowo można zrobić mazurek na spodzie z ciasta francuskiego.

Jak zrobić mazurek z ciasta francuskiego?

Pierwszym krokiem jest upieczenie ciasta francuskiego. Kiedy spód stygnie, czekoladę roztapia się w kąpieli wodnej. Ciasto francuskie smaruje się płynną czekoladą, a kiedy zastygnie, wykłada się dżem owocowy. Następnie polewa się resztą czekolady, a wierzch dekoruje się migdałami, płatkami migdałowymi oraz kandyzowanymi owocami. Jeszcze chwila w lodówce i można cieszyć się smakiem pysznego mazurka na cieście francuskim.

Przepis na mazurek z ciasta francuskiego

  • To łatwy przepis, który składa się z kilku kroków. Wielkanocne ciasto zrobi każdy. To dobry przepis dla tych, którzy dopiero uczą się piec w domu.
  • Przygotowanie ciasta nie jest czasochłonne. Ciasto robi się w niecałą godzinę.
  • Na liście składników znajdują się trzy produkty, które łatwo dostać w wielu sklepach. Do dekoracji potrzebne są migdały, płatki migdałowe i kandyzowane owoce.
  • Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Można użyć ciasta francuskiego świeżego lub mrożonego. Trzeba jednak pamiętać, aby to drugie dużo wcześniej wyjąć z zamrażarki.
  • Jedną z warstw mazurka jest owocowy dżem. Najlepiej wybrać ten z ulubionych owoców. Sprawdzą się też powidła i marmolady.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały słoiczek dżemu owocowego
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 żółtko

  • dekoracja:
  • migdały
  • płatki migdałowe
  • kandyzowane wiśnie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • kandyzowana skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki. Kiedy będzie miało temperaturę pokojową, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Założyć boki i posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Na upieczony spód wyłożyć 1/3 płynnej czekolady i odstawić, aż zastygnie. Równomiernie wyłożyć dżem i polać resztą czekolady. Wierzch udekorować migdałami, płatkami migdałowymi, wiśniami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Wielkanocny mazurek czekoladowy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej