Mazurek z ciasta francuskiego. Wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę
2023-04-07
łatwy
50 min
6
Przepis na mazurek z ciasta francuskiego jest łatwy, szybki i sprawdzony. To obłędne wielkanocne ciasto prezentuje się znakomicie. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole. Zobaczcie, jak łatwo i ekspresowo można zrobić mazurek na spodzie z ciasta francuskiego.
Jak zrobić mazurek z ciasta francuskiego?
Pierwszym krokiem jest upieczenie ciasta francuskiego. Kiedy spód stygnie, czekoladę roztapia się w kąpieli wodnej. Ciasto francuskie smaruje się płynną czekoladą, a kiedy zastygnie, wykłada się dżem owocowy. Następnie polewa się resztą czekolady, a wierzch dekoruje się migdałami, płatkami migdałowymi oraz kandyzowanymi owocami. Jeszcze chwila w lodówce i można cieszyć się smakiem pysznego mazurka na cieście francuskim.
Przepis na mazurek z ciasta francuskiego
- To łatwy przepis, który składa się z kilku kroków. Wielkanocne ciasto zrobi każdy. To dobry przepis dla tych, którzy dopiero uczą się piec w domu.
- Przygotowanie ciasta nie jest czasochłonne. Ciasto robi się w niecałą godzinę.
- Na liście składników znajdują się trzy produkty, które łatwo dostać w wielu sklepach. Do dekoracji potrzebne są migdały, płatki migdałowe i kandyzowane owoce.
- Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową.
- Można użyć ciasta francuskiego świeżego lub mrożonego. Trzeba jednak pamiętać, aby to drugie dużo wcześniej wyjąć z zamrażarki.
- Jedną z warstw mazurka jest owocowy dżem. Najlepiej wybrać ten z ulubionych owoców. Sprawdzą się też powidła i marmolady.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mały słoiczek dżemu owocowego
- 3 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 żółtko
dekoracja:- migdały
- płatki migdałowe
- kandyzowane wiśnie
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kandyzowana skórka cytrynowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki. Kiedy będzie miało temperaturę pokojową, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Założyć boki i posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Na upieczony spód wyłożyć 1/3 płynnej czekolady i odstawić, aż zastygnie. Równomiernie wyłożyć dżem i polać resztą czekolady. Wierzch udekorować migdałami, płatkami migdałowymi, wiśniami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Wstawić do lodówki.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
Wielkanocny mazurek czekoladowy