Mazurek cytrynowy: przepis na mazurek wielkanocny
2023-04-06
średni
45 min
4
Cytrynowy mazurek wielkanocny ma orzeźwiający smak. To miła odmiana wśród wielkanocnych słodkości. Kruche ciasto maślane i kwaskowe nadzienie to idealne połączenie smaków. Podajemy prosty przepis na mazurek wielkanocny o smaku cytrusów.
SKŁADNIKI
- 4 cytryny obrane ze skórki (również z białego albedo)
- Ciasto kruche:
- 20 dkg mąki
- 20 dkg tłuszczu
- 1 jajko
- 4 żółtka (zachowujemy białka i wstawiamy je na razie do lodówki)
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg zmielonych migdałów
- sok z połowy cytryny
- Ciasto makaronikowe:
- 40 dkg migdałów
- 40 dkg cukru pudru
- 5 białek (4 białka zostały z ciasta kruchego, piąte białko dodajemy z kolejnego jaja, a jego żółtko będzie potrzebne na sam koniec)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1,5 cm. Nadajemy mu kształt prostokąta. W razie potrzeby przycinamy brzegi ciasta nożem.
- Placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zawijamy do środka, aby powstał wałeczek. Wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy ciasto makaronikowe: obrane migdały mielimy (najlepiej blenderem), mieszamy w rondelku z cukrem i pozostawiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając.
- Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy ją z masą migdałową.
- Cytryny kroimy poprzecznie w cienkie plastry. Z plasterków cytryny suwamy pestki. Cytryny układamy na talerzu, posypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.
- Na przygotowanym wcześniej placku kruchego ciasta, rozsmarowujemy połowę masy makaronikowej.
- Na warstwie masy makaronikowej układamy ściśle jeden obok drugiego plasterki cytryny. Na owoce nakładamy resztę masy makaronikowej.
- Całość polewamy sokiem, który puściły cytryny, wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem pudrem (ok. 10 dkg) i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180ºC).
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
- Mazurek czterowarstwowy
- Mazurek królewski
- Mazurek cytrynowy
- Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
- Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej