Mazurek cytrynowy: przepis na mazurek wielkanocny

2023-04-06
CzeM
Mazurek cytrynowy - przepis na mazurek wielkanocny
Autor: Shutterstock Mazurek cytrynowy uświetni swoim orzeźwiającym smakiem wielkanocny stół.
średni
45 min
4

Cytrynowy mazurek wielkanocny ma orzeźwiający smak. To miła odmiana wśród wielkanocnych słodkości. Kruche ciasto maślane i kwaskowe nadzienie to idealne połączenie smaków. Podajemy prosty przepis na mazurek wielkanocny o smaku cytrusów.

SKŁADNIKI

  • 4 cytryny obrane ze skórki (również z białego albedo)
  • Ciasto kruche:
  • 20 dkg mąki
  • 20 dkg tłuszczu
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (zachowujemy białka i wstawiamy je na razie do lodówki)
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg zmielonych migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • Ciasto makaronikowe:
  • 40 dkg migdałów
  • 40 dkg cukru pudru
  • 5 białek (4 białka zostały z ciasta kruchego, piąte białko dodajemy z kolejnego jaja, a jego żółtko będzie potrzebne na sam koniec)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1,5 cm. Nadajemy mu kształt prostokąta. W razie potrzeby przycinamy brzegi ciasta nożem.
  • Placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zawijamy do środka, aby powstał wałeczek. Wstawiamy do lodówki.
  • Przygotowujemy ciasto makaronikowe: obrane migdały mielimy (najlepiej blenderem), mieszamy w rondelku z cukrem i pozostawiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając.
  • Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy ją z masą migdałową.
  • Cytryny kroimy poprzecznie w cienkie plastry. Z plasterków cytryny suwamy pestki. Cytryny układamy na talerzu, posypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.
  • Na przygotowanym wcześniej placku kruchego ciasta, rozsmarowujemy połowę masy makaronikowej.
  • Na warstwie masy makaronikowej układamy ściśle jeden obok drugiego plasterki cytryny. Na owoce nakładamy resztę masy makaronikowej.
  • Całość polewamy sokiem, który puściły cytryny, wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem pudrem (ok. 10 dkg) i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180ºC).
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej

CzeM