Mazurek cytrynowy: przepis na mazurek wielkanocny [GALERIA + PRZEPISY]

2021-02-15
Mazurek cytrynowy - przepis na mazurek wielkanocny
Autor: Shutterstock Mazurek cytrynowy uświetni swoim orzeźwiającym smakiem wielkanocny stół.
średni
45 min
4

Cytrynowy mazurek wielkanocny ma orzeźwiający smak. To miła odmiana wśród wielkanocnych słodkości. Kruche ciasto maślane i kwaskowe nadzienie to idealne połączenie smaków. Podajemy prosty przepis na mazurka wielkanocnego o smaku cytrusów.

Składniki

4 cytryny obrane ze skórki (również z białego albedo)

 

Ciasto kruche:

20 dkg mąki

20 dkg tłuszczu

1 jajko

4 żółtka (zachowujemy białka i wstawiamy je na razie do lodówki)

10 dkg cukru pudru

10 dkg zmielonych migdałów

sok z połowy cytryny

 

Ciasto makaronikowe:

40 dkg migdałów

40 dkg cukru pudru

5 białek (4 białka zostały z ciasta kruchego, piąte białko dodajemy z kolejnego jaja, a jego żółtko będzie potrzebne na sam koniec)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1,5 cm. Nadajemy mu kształt prostokąta. W razie potrzeby przycinamy brzegi ciasta nożem. Placek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zawijamy do środka, aby powstał wałeczek. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy ciasto makaronikowe: obrane migdały mielimy (najlepiej blenderem), mieszamy w rondelku z cukrem i pozostawiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy pianę z 5 białek i delikatnie mieszamy ją z masą migdałową.

Cytryny kroimy poprzecznie w cienkie plastry. Z plasterków cytryny suwamy pestki. Cytryny układamy na talerzu, posypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok.

Na przygotowanym wcześniej placku kruchego ciasta, rozsmarowujemy połowę masy makaronikowej Na warstwie masy makaronikowej układamy ściśle jeden obok drugiego plasterki cytryny. Na owoce nakładamy resztę masy makaronikowej.

Całość polewamy sokiem, który puściły cytryny, wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem pudrem (ok. 10 dkg) i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180ºC).

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: