Wegańskie ciasto czekoladowo-kawowe. Przepis na obłędny deser bez pieczenia

ciasto czekoladowo-kawowe
Autor: Shutterstock Bezglutenowe ciasto czekoladowo-kawowe smakuje jak z najlepszej cukierni.
łatwy
90 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wegańskie ciasto czekoladowo-kawowe bez pieczenia smakuje obłędnie. Na daktylowym spodzie ułożyła się warstwa czekoladowa z dodatkiem malin oraz warstwa kawowa. Chociaż na liście składników nie ma ani mleka, ani jajek, jego smak zachwyca. Oto sprawdzony przepis na wegańskie ciasto czekoladowo-kawowe bez glutenu.

Jak zrobić ciasto wegańskie czekoladowo-kawowe?

Przygotowanie tego małego cukierniczego cuda jest proste, ale trzeba poświęcić na nie nieco więcej czasu. Należy postępować według przepisu krok po kroku, a deser uda się na piątkę z plusem. Zrobienie ciasta bez pieczenia można podzielić na kilka etapów.

  • 1. etap – przygotowanie daktylowego spodu i schłodzenie go w lodówce
  • 2. etap – przygotowanie masy czekoladowej i przelanie jej na daktylowy spód
  • 3. etap – przygotowanie masy kawowej i przelanie jej na warstwę czekoladową
  • 4. etap – udekorowanie ciasta i schłodzenie w lodówce

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowo-kawowe

  • To dość łatwy przepis na wegański deser o kremowej i delikatnej konsystencji.
  • Aby zrobić wege ciasto czekoladowo-kawowe, należy mieć więcej czasu i postępować według przepisu.
  • Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc można je robić na różne okazje i święta.
  • Ciasto najlepiej przygotować w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Aby zrobić je w większej formie o średnicy 22 cm, należy podwoić składniki.
  • Najlepsze będzie tłuste mleko kokosowe bez konserwantów, które zawiera 85 proc. miąższu kokosa. Nie trzeba chłodzić go w lodówce przed użyciem do ciasta.
  • Do warstwy kawowej wykorzystuje się kawę rozpuszczalną. Sprawdzą się kawy smakowe. Smak tej warstwy podkręci kawa orzechowa.
  • Do warstwy kawowej można dodać nie tylko masło orzechowe. Świetnie sprawdzi się masło z nerkowców, które sprawia, że masa o smaku kawy staje się kremowa.
  • Smak ciasta podkręci dodatek ekstraktu waniliowego.
  • Roślinny zamiennik żelatyny, który używa się do tego wegańskiego ciasta, to agar-agar. Jest dostępny w większych sklepach stacjonarnych i internetowych.
  • Do ciasta dodaje się świeże maliny. Sprawdzą się też jagody, borówki czy truskawki. Poza sezonem na te owoce, można wykorzystać banany, brzoskwinie w syropie, mango lub dodać prażone jabłka.

Kiedy podawać wegańskie ciasto czekoladowo-kawowe?

Ciasto czekoladowo-kawowe, które nie zawiera glutenu, smakuje jak z najlepszej cukierni. Prezentuje się pięknie i kusi już samym wyglądem. Przepis nie jest skomplikowany, a dzięki temu że składniki są łatwo dostępne, może je robić przez cały rok. To propozycja na deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się też na rożne okazje i święta. Zastąpi tort urodziny.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 2/3 szklanki suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/3 szklanki ekspandowanych ziaren komosy lub amarantusa
  • 1/3 szklanki pokruszonych bezglutenowych ciasteczek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli

  • warstwa czekoladowa:
  • 2 szklanki mleczka kokosowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g malin
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2/3 łyżeczki agaru
  • szczypta soli
  •  
  • warstwa kawowa:
  • 2 szklanki mleczka kokosowego
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka agaru

  • dekoracja:
  • maliny, kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do blendera. Dodać olej kokosowy, pastę orzechową, kakao, sól i zmiksować na gładką masę.
  • Do masy daktylowej dodać zmielone migdały, herbatniki, wiórki kokosowe, ekspandowane ziarna oraz mąkę kokosową.
  • Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć nią dno i wyrównać, dociskając zwilżonymi wodą dłońmi. Wstawić do lodówki.
  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i syrop klonowy. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut. Rondelek zestawić z ognia i odstawić na kilka minut.
  • Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszać, aż składniki się połączą, a następnie zmiksować. Masa czekoladowa powinna być puszysta i gładka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Na daktylowy spód wyłożyć maliny i masę czekoladową. Wstawić do lodówki.
  • Do rondelka wlać mleko kokosowe i dodać kawę, budyń, agar i erytrytol. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut. Rondelek zestawić z ognia.
  • Dodać masło orzechowe i zmiksować na gładko. Kiedy masa ostygnie i zacznie lekko tężeć, jeszcze raz zmiksować, aby była puszysta. Wyłożyć na warstwę czekoladową. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • Przed podaniem posypać kakao i udekorować malinami.
  • Podawać na deser i na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej