Ten aromatyczny piernik na Boże Narodzenie piekę od lat. Zawsze się udaje i ma wyborny smak

aromatyczny piernik
Autor: Shutterstock Aromatyczny piernik na Boże Narodzenie urzeka smakiem. Jego sekretem jest sposób przygotowania.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Piernik to jedno z tradycyjnych ciast, które piecze się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Według legend jest symbolem bogactwa, dlatego każdy powinien zjeść chociaż mały kawałek tego świątecznego ciasta. Warto więc upiec go samodzielnie. Sprawdźcie prosty przepis na aromatyczny piernik, który zachwyci łatwością przygotowania i wyśmienitych smakiem.

Co dodajemy do piernika?

Aromatyczne pierniki wypieka się co roku na Boże Narodzenie. Warto wiedzieć, że w składzie tego pysznego świątecznego ciasta znajduje się całkiem spory zastrzyk zdrowia. Za charakterystyczny smak i głęboki aromat tego świątecznego ciasta odpowiadają przyprawy korzenne, które wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, który podczas świąt Bożego Narodzenia pracuje na najwyższych obrotach. Mają działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i antybakteryjne.

W tym przepisie pyszny domowy piernik, którego aromat pobudza już w trakcie pieczenia, przygotowuje się z niedrogich produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Właśnie teraz można je nabyć w atrakcyjnych cenach. Co jest potrzebne, aby upiec pyszny i aromatyczny piernik? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • mąka żytnia
  • masło
  • jajka
  • cukier
  • miód
  • przyprawa do piernika
  • mleko
  • soda oczyszczona
  • proszek do pieczenia

Jaki aromat do piernika?

Za wyborny smak i obłędny aromat piernika upieczonego według tego sprawdzonego przepisu odpowiada przyprawa do piernika. Ta wyjątkowa kompozycja sprawia, że to tradycyjne świąteczne ciasto jest tak dobre i pachnące. To właśnie aromat piernika najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i przywołuje ciepłe wspomnienia.

Które z przypraw znajdują się w przyprawie do piernika? To mieszanka aromatycznych przypraw korzennych. W jej składzie powinien znaleźć się cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra oraz ziele angielskie. W wielu sklepach dostępne są gotowe mieszanki, ale bez problemu i błyskawicznie można zrobić domową przyprawę do piernika.

Jak upiec aromatyczny piernik?

Przepis na świąteczny piernik o wyjątkowym aromacie nie jest trudny. Warto jednak pamiętać, że za jego pyszny smak i wilgotną konsystencję odpowiada sposób przygotowania. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed świętami, odstawić i upiec po 12 godzinach. Przez noc ciasto najdzie aromatem i po upieczeniu będzie smakować znakomicie. Kiedy piernik ostygnie można przekroić go na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi, udekorować polewą czekoladową i drobno posiekanymi orzechami.

Jak więc upiec pyszny i aromatyczny piernik w domu? To wyborne ciasto jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności.

  • 1. krok – roztopienie masła z miodem, cukrem i przyprawą do piernika
  • 2. krok – połączenie masy z częścią mąki
  • 3. krok – wymieszanie masy z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i odstawienie na 12 godzin
  • 5. krok – upieczenie aromatycznego piernika w piekarniku
  • 6. krok – przełożenie piernika powidłami i udekorowanie polewą czekoladową

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki żytniej
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodać miód i wsypać przyprawę do piernika oraz cukier. Mieszać i podgrzewać, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści. Następnie przelać do miski.
  • Wsypać 2/3 mąki i mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do ostygnięcia.
  • Wsypać pozostałą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wbić jajka. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować polewą czekoladową.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej