Tarta śliwkowa z kruszonką. Prosty przepis bez podpiekania spodu
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszną i w sam raz słodką tartę ze śliwkami i kruszonką? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis, który zachwyci pod każdym względem. Tarta śliwkowa z kruszonką jest łatwa i smakuje obłędnie. Oto sprawdzony przepis na tartę śliwkową z kruszonką.
Jak zrobić tartę śliwkową z kruszonką?
Przygotowanie tarty ze śliwkami i chrupiącą kruszonką nie jest skomplikowane. Pyszne ciasto na lato uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Zrobienie tarty śliwkowej można podzielić na etapy:
- 1. etap – zagniecenie kruchego ciasta
- 2. etap – schłodzenie kruchego ciasta w lodówce
- 3. etap – wyłożenie ciastem formy do tarty
- 4. etap – przygotowanie kruszonki
- 5. etap – ułożenie śliwek i posypanie kruszonką
- 6. etap – upieczenie tarty
Jak upiec tartę śliwkową z kruszonką?
Według tego przepisu tartę ze śliwkami piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C z funkcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecze się 45 minut. Tartę śliwkową można też upiec z funkcją termoobiegu. Trzeba jednak pamiętać, aby piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.
Jaką mąkę do tarty śliwkowej z kruszonką wybrać?
Spód do tarty śliwkowej najlepiej przygotować z mąki pszennej typ 550. To tak zwana mąka pszenna luksusowa. Kruche ciasto można zrobić także z mąki pszennej typ 500. Sprawdzi się więc mąka poznańska i wrocławska.
Przepis na tartę śliwkową z kruszonką
- To łatwy przepis na pyszne letnie ciasto z owocami. Robi się je prosto i bez żadnych komplikacji.
- Przygotowanie ciasta jest dość szybkie, ale trzeba poczekać, aż się schłodzi. Dopiero po godzinie można je wyjąć z lodówki.
- Lista składników jest krótka i znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne.
- Poza sezonem na świeże owoce można wybrać śliwki mrożone. Należy wcześniej wyjąć je z zamrażarki i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie odlać namiar wody i dobrze je osuszyć.
- Kruche ciasto można zrobić za pomocą robota planetarnego, miksera z hakiem lub wyrobić je ręcznie.
- Tartę piecze się w okrągłej formie do tarty o średnicy 24 cm. Może to być forma szklana, ceramiczna lub metalowa.
- Przed pieczeniem całą formę warto wysmarować odrobiną masła. Dzięki temu ciasto będzie można łatwiej pokroić i wyjąć z formy.
- Tarta śliwkowa pysznie smakuje z migdałową kruszonką, którą można zastąpić tradycyjną.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
kruszonka:- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g cukru drobnego
- 50 g roztopionego masła
dodatkowo:- 500 g małych śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko. Energicznie zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na nieco większy placek niż średnica formy. Placek przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wyłożyć nim dno oraz boki. Wstawić do lodówki.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na ćwiartki.
- Na kruchym spodzie ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje.