Tarta śliwkowa z kruszonką. Prosty przepis bez podpiekania spodu

tarta śliwkowa z kruszonką
Autor: Shutterstock Tarta śliwkowa z kruszonką to zachwycające ciasto z owocami nie tylko na lato.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszną i w sam raz słodką tartę ze śliwkami i kruszonką? Wystarczy wybrać ten łatwy i szybki przepis, który zachwyci pod każdym względem. Tarta śliwkowa z kruszonką jest łatwa i smakuje obłędnie. Oto sprawdzony przepis na tartę śliwkową z kruszonką.

Jak zrobić tartę śliwkową z kruszonką?

Przygotowanie tarty ze śliwkami i chrupiącą kruszonką nie jest skomplikowane. Pyszne ciasto na lato uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Zrobienie tarty śliwkowej można podzielić na etapy:

  • 1. etap – zagniecenie kruchego ciasta
  • 2. etap – schłodzenie kruchego ciasta w lodówce
  • 3. etap – wyłożenie ciastem formy do tarty
  • 4. etap – przygotowanie kruszonki
  • 5. etap – ułożenie śliwek i posypanie kruszonką
  • 6. etap – upieczenie tarty

Jak upiec tartę śliwkową z kruszonką?

Według tego przepisu tartę ze śliwkami piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C z funkcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecze się 45 minut. Tartę śliwkową można też upiec z funkcją termoobiegu. Trzeba jednak pamiętać, aby piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.

Jaką mąkę do tarty śliwkowej z kruszonką wybrać?

Spód do tarty śliwkowej najlepiej przygotować z mąki pszennej typ 550. To tak zwana mąka pszenna luksusowa. Kruche ciasto można zrobić także z mąki pszennej typ 500. Sprawdzi się więc mąka poznańska i wrocławska.

Przepis na tartę śliwkową z kruszonką

  • To łatwy przepis na pyszne letnie ciasto z owocami. Robi się je prosto i bez żadnych komplikacji.
  • Przygotowanie ciasta jest dość szybkie, ale trzeba poczekać, aż się schłodzi. Dopiero po godzinie można je wyjąć z lodówki.
  • Lista składników jest krótka i znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne.
  • Poza sezonem na świeże owoce można wybrać śliwki mrożone. Należy wcześniej wyjąć je z zamrażarki i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie odlać namiar wody i dobrze je osuszyć.
  • Kruche ciasto można zrobić za pomocą robota planetarnego, miksera z hakiem lub wyrobić je ręcznie.
  • Tartę piecze się w okrągłej formie do tarty o średnicy 24 cm. Może to być forma szklana, ceramiczna lub metalowa.
  • Przed pieczeniem całą formę warto wysmarować odrobiną masła. Dzięki temu ciasto będzie można łatwiej pokroić i wyjąć z formy.
  • Tarta śliwkowa pysznie smakuje z migdałową kruszonką, którą można zastąpić tradycyjną.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g cukru drobnego
  • 50 g roztopionego masła

  • dodatkowo:
  • 500 g małych śliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko. Energicznie zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na nieco większy placek niż średnica formy. Placek przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wyłożyć nim dno oraz boki. Wstawić do lodówki.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki pokroić na ćwiartki.
  • Na kruchym spodzie ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu. Wierzch posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
więcej