Tarta czekoladowa z truskawkami. Perfekcyjny deser na upalne dni
Dieta wegetariańska
Z czym zrobić tartę czekoladową? Odpowiedź jest prosta. Z truskawkami będzie smakować wybornie. Ten duet zawróci w kubkach smakowych. Obłędny deser przygotowany według tego przepisu z czekoladowym musem zauroczy wyglądem i oczaruje przepysznym smakiem. Oto łatwy przepis na tartę czekoladową z truskawkami.
Jak zrobić tartę czekoladową?
Najpierw należy zrobić spód z ciasteczek czekoladowych oraz masła, wyłożyć nim tortownicę i schłodzić. Kiedy spód się chłodzi, przygotowuje się mus czekoladowy. Należy przelać go na ciasteczkowy spód, wyrównać i na pół godziny wstawić do zamrażarki. Po tym czasie tortownicę należy wyjąć, na wierzchu ułożyć truskawki, posypać posiekanymi orzechami i wstawić do lodówki na dwie godziny. Gotowe!
Przepis na tartę czekoladową z truskawkami
- To dość łatwy przepis na pyszne i rozpływające się ciasto bez pieczenia z czekoladą i truskawkami. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pyszny deser uda się zawsze.
- Na zrobienie czekoladowej tarty warto mieć nieco więcej czasu. Nie ma co się spieszyć i każdą czynność wykonywać dokładnie. W ten sposób uniknie się przykrych niespodzianek.
- Lista składników jest krótka i wszystkie produkty są łatwo dostępne.
- Wierzch tarty posypuje się orzechami. Mogą to być orzechy laskowe, włoskie lub nerkowce. Sprawdzą się też migdały.
- Poza sezonem na świeże truskawki można wykorzystać mrożone. Należy je wcześniej rozmrozić.
- Ciasteczkowy spód można wzbogacić, dodając korzenne przyprawy lub łyżeczkę rozpuszczalnej kawy.
Kiedy podawać tartę czekoladową z truskawkami?
Każdy, kto raz zrobić obłędną tartę czekoladową z dodatkiem słodkich truskawek, będzie często wracał do tego przepisu. Dlatego dobrze jest od razu go zapisać. Tarta to pyszny pomysł na deser w letni gorący dzień. Sprawdzi się zamiast tortu na urodziny. Tarta czekoladowa bez pieczenia będzie smakować zawsze bez względu na okazję. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten przepis.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 300 g ciemnych ciasteczek czekoladowych
- 80 g roztopionego masła
Mus czekoladowy:- 350 g schłodzonej śmietanki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukru
- 3 białka
- dodatkowo:
- 300 g truskawek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastka zmielić. Wlać roztopione masło i chwilę miksować. Równomiernie wyłożyć dno i boki tortownicy, dociskając. Formę wstawić do zamrażarki na 15 minut.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Do roztopionej czekolady stopniowo dodawać białka i mieszać do połączenia. Stopniowo dodawać bitą śmietanę i mieszać do połączenia. Mus przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do zamrażarki na 30 minut. Wyjąć i na wierzchu ułożyć truskawki, lekko wciskając je w mus. Posypać posiekanymi orzechami. Ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać na deser.