Tarta czekoladowa z truskawkami. Perfekcyjny deser na upalne dni

tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia
Autor: Shutterstock Tarta czekoladowa z truskawkami smakuje wybornie i jest prosta do zrobienia.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Z czym zrobić tartę czekoladową? Odpowiedź jest prosta. Z truskawkami będzie smakować wybornie. Ten duet zawróci w kubkach smakowych. Obłędny deser przygotowany według tego przepisu z czekoladowym musem zauroczy wyglądem i oczaruje przepysznym smakiem. Oto łatwy przepis na tartę czekoladową z truskawkami.

Jak zrobić tartę czekoladową?

Najpierw należy zrobić spód z ciasteczek czekoladowych oraz masła, wyłożyć nim tortownicę i schłodzić. Kiedy spód się chłodzi, przygotowuje się mus czekoladowy. Należy przelać go na ciasteczkowy spód, wyrównać i na pół godziny wstawić do zamrażarki. Po tym czasie tortownicę należy wyjąć, na wierzchu ułożyć truskawki, posypać posiekanymi orzechami i wstawić do lodówki na dwie godziny. Gotowe!

Przepis na tartę czekoladową z truskawkami

  • To dość łatwy przepis na pyszne i rozpływające się ciasto bez pieczenia z czekoladą i truskawkami. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pyszny deser uda się zawsze.
  • Na zrobienie czekoladowej tarty warto mieć nieco więcej czasu. Nie ma co się spieszyć i każdą czynność wykonywać dokładnie. W ten sposób uniknie się przykrych niespodzianek.
  • Lista składników jest krótka i wszystkie produkty są łatwo dostępne.
  • Wierzch tarty posypuje się orzechami. Mogą to być orzechy laskowe, włoskie lub nerkowce. Sprawdzą się też migdały.
  • Poza sezonem na świeże truskawki można wykorzystać mrożone. Należy je wcześniej rozmrozić.
  • Ciasteczkowy spód można wzbogacić, dodając korzenne przyprawy lub łyżeczkę rozpuszczalnej kawy.

Kiedy podawać tartę czekoladową z truskawkami?

Każdy, kto raz zrobić obłędną tartę czekoladową z dodatkiem słodkich truskawek, będzie często wracał do tego przepisu. Dlatego dobrze jest od razu go zapisać. Tarta to pyszny pomysł na deser w letni gorący dzień. Sprawdzi się zamiast tortu na urodziny. Tarta czekoladowa bez pieczenia będzie smakować zawsze bez względu na okazję. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten przepis.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 300 g ciemnych ciasteczek czekoladowych
  • 80 g roztopionego masła

  • Mus czekoladowy:
  • 350 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru
  • 3 białka
  •  
  • dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastka zmielić. Wlać roztopione masło i chwilę miksować. Równomiernie wyłożyć dno i boki tortownicy, dociskając. Formę wstawić do zamrażarki na 15 minut.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • Do roztopionej czekolady stopniowo dodawać białka i mieszać do połączenia. Stopniowo dodawać bitą śmietanę i mieszać do połączenia. Mus przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do zamrażarki na 30 minut. Wyjąć i na wierzchu ułożyć truskawki, lekko wciskając je w mus. Posypać posiekanymi orzechami. Ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać na deser.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej