Tak ciasto ze śliwkami piekła moja babcia. Łatwiejszego przepisu nie znajdziecie

najłatwiejsze ciasto ze śliwkami
Autor: Shutterstock Zmiksuj, przelej do formy i ułóż śliwki. To najłatwiejszy pod słońcem przepis na pyszne ciasto.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszne i słodkie śliwki już można kupić na bazarkach i w sklepach. Co można zrobić ze śliwek na szybko? Jeżeli macie pod dostatkiem tych letnich owoców, najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie domowego ciasta ze śliwkami. Poniżej znajdziecie najłatwiejszy na świecie przepis na wyborne ciasto z dodatkiem tych sezonowych owoców. Pyszny smak i łatwe przygotowanie to nie jedyne zalety tego przepisu.

Jak zrobić najłatwiejsze ciasto ze śliwkami?

Przepis na wyśmienite ciasto ze śliwkami zalicza się do najłatwiejszych na świecie receptur. Jego przygotowanie jest tak łatwe, że nawet osoby bez doświadczenia w domowych wypiekach, zrobią je na piątkę z plusem. Ten znakomity wypiek z dodatkiem śliwek mogą przygotować nawet dzieci, oczywiście pod czujnym okiem rodziców lub opiekunów.

Aby przygotować najłatwiejsze ciasto ze śliwkami, potrzebne są podstawowe produkty oraz śliwki, które już można kupić na bazarkach i w sklepach. Oprócz owoców do ciasta wykorzystuje się kilka składników, które zawsze są w domu.

Jak więc upiec najlepsze i najłatwiejsze ciasto ze śliwkami? Składniki łączy się w odpowiedniej kolejności za pomocą miksera, a następnie przelewa do formy. Na wierzchu układa się śliwki i tak przygotowane ciasto wstawia się do piekarnika. Z tym najłatwiejszym na świecie przepisem śliwkowy wypiek uda się i zachwyci smakiem.

Jak się kładzie śliwki na ciasto, to w czym trzeba je obtoczyć?

Zanim ułoży się śliwki na wierzchu surowego ciasta, należy je umyć i osuszyć. Następnie kroi się je na połówki lub ćwiartki. Śliwki warto oprószyć mąką ziemniaczaną. Ten prosty i tani składnik sprawi, że ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców. Mąka ziemniaczana wchłonie nadmiar wody, kiedy ciasto ze śliwkami będzie się piekło.

Jakie są ciasta ze śliwkami?

Ciasta ze śliwkami to pyszne domowe wypieki, które zachwycają. Świetnie sprawdzą się na deser po rodzinnym obiedzie. Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami, na które przepis znajdziecie poniżej, to tylko jedna z wielu propozycji. Możecie wypróbować inne nasze przepisy na znakomite ciasta z dodatkiem śliwek.

SKŁADNIKI

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej +1 łyżka
  • 100 g roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Oprószyć mąką ziemniaczaną i odstawić.
  • Jajka ubić z cukrem na puch.
  • Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Dodawać po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i miksować do połączenia składników.
  • Wlać roztopione masło i zmiksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej