Słodki Bałamutnik to hit lata. Obłędne ciasto ze śliwkami zachwyci każdego

słodki bałamutnik
Autor: Shutterstock Słodki Bałamutnik to najłatwiejsze na świecie ciasto ze śliwkami.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Słodki Bałamutnik to najlepsze ciasto ze śliwkami, które już teraz staje się hitem wśród letnich deserów. Wypiek jest pyszny, idealnie słodki i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Przepis na to wyśmienite ciasto ze śliwkami jest banalnie łatwy i nie wymaga ani wielu godzin, ani dużego doświadczenia w domowych wypiekach. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na ciasto Słodki Bałamutnik.

Z czego zrobić ciasto Słodki Bałamutnik?

Pyszne ciasto ze śliwkami o oryginalnej nazwie jest nie tylko łatwe, ale i składa się prostych i niedrogich produktów. Wykorzystuje się tradycyjne składniki do słodkich wypieków, które są łatwo dostępne. Sezon na śliwki już się zaczął, więc warto z niego skorzystać. Pyszny Słodki Bałamutnik to obowiązkowy wypiek w tym roku.

Jakie więc składniki są niezbędne, aby upiec to nietuzinkowe ciasto ze śliwkami? Słodki Bałamutnik składa się z takich produktów jak:

  • śliwki
  • mąka pszenna
  • masło
  • jajko i dodatkowe żółtka
  • cukier
  • bułka tarta
  • śmietana
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasto Słodki Bałamutnik?

Słodki Bałamutnik ze śliwkami to pyszne domowe ciasto. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Należy jedynie pamiętać, że podstawą jest ciasto kruche, które należy chłodzi w lodówce przez godzinę. Przepis na ten słodki wypiek z dodatkiem śliwek to dobra lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak robić ciasta w domu.

Jak więc piecze się ciasto Słodki Bałamutnik? Ten wyborny deser ze śliwkami w roli głównej jest łatwy. Dzięki temu, że przepis został podzielony na kilka prostych kroków, przygotowanie przebiega bez żadnych komplikacji.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – wyłożenie formy połową kruchego ciasta
  • 3. krok – ułożenie śliwek i posypanie startym na tarce kruchym ciastem

Jak podawać ciasto Słodki Bałamutnik?

Słodki Bałamutnik, który pod kruszonką skrywa śliwki, to doskonały wypiek na lato. Kruche ciasto i sezonowe owoce oraz chrupiąca kruszonka to najlepsze połączenie smaków na lato. Ciasto świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Zachwyci smakiem każdego domownika. Słodki Bałamutnik to również pomysł na ciasto na imprezę.

Porcje Słodkiego Bałamutnika można oprószyć cukrem pudrem. Dobrym dodatkiem są także domowe lody lub bita śmietana. Ciasto można podać z dodatkiem świeżych owoców i udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 500 g śliwek
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Wbić jajko i wsypać cukier. Składniki posiekać, a następnie energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Zimne ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Umyte i osuszone śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na spodzie i posypać bułka tartą.
  • Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch ciasta.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser posypane cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej