Ciasto ze śliwkami - 15 przepisów na śliwkowe specjały
Ciasto ze śliwkami to prawdziwy hit wśród jesiennych wypieków. Soczyste śliwki świetnie smakują po upieczeniu - czy to w towarzystwie ciasta ucieranego, czy drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Po prostu idealne owoce do prostych i skomplikowanych wypieków. Sprawdzą się też w wytrawnych kombinacjach, np. z serem.
Dlaczego warto upiec ciasto ze śliwkami?
Ciasta ze śliwkami są nie tylko pyszne, ale też bogate w zdrowe składniki pochodzące z owoców. Śliwki podczas pieczenia zyskują na smaku, słodyczy i aromacie, gdyż cukry w nich ulegają rozkładowi nabierają smaku. Śliwki doskonale komponują się z każdym rodzajem ciasta - tłuszczowym biszkoptem, ciastem drożdżowym, francuskim i kruchym. Dlatego mamy wielkie bogactwo wypieków ze śliwkami jest wielkie, a smaki tych wypieków bardzo zróżnicowane. Przygotowanie śliwek do wypieków nie jest trudne, wystarczy je wypestkować, co nie trwa długo i nie jest trudne. Warto pamiętać, by oprószyć bułką tartą lub mąką ziemniaczaną owoce, które chcemy dodać do ciasta kruchego i francuskiego, by sok ze śliwek nie rozmoczył nadmiernie ciast, które mają być chrupiące z założenia.
Poznaj nasze topowe przepisy na ciasta ze śliwkami, doceniane przez czytelników
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść śliwki