Ciasto ze śliwkami - 15 przepisów na śliwkowe specjały

2022-08-31 16:06

Ciasto ze śliwkami to prawdziwy hit wśród jesiennych wypieków. Soczyste śliwki świetnie smakują po upieczeniu - czy to w towarzystwie ciasta ucieranego, czy drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Po prostu idealne owoce do prostych i skomplikowanych wypieków. Sprawdzą się też w wytrawnych kombinacjach, np. z serem.

Ciasto ze śliwkami - 15 przepisów na śliwkowe specjały
Autor: Shutterstock Ciasto ze śliwkami to jeden z wypieków, bez których trudno sobie wyobrazić jesień

Dlaczego warto upiec ciasto ze śliwkami?

Ciasta ze śliwkami są nie tylko pyszne, ale też bogate w zdrowe składniki pochodzące z owoców. Śliwki podczas pieczenia zyskują na smaku, słodyczy i aromacie, gdyż cukry w nich ulegają rozkładowi nabierają smaku. Śliwki doskonale komponują się z każdym rodzajem ciasta  - tłuszczowym biszkoptem, ciastem drożdżowym, francuskim i kruchym. Dlatego mamy wielkie bogactwo wypieków ze śliwkami jest wielkie, a smaki tych wypieków bardzo zróżnicowane. Przygotowanie śliwek do wypieków nie jest  trudne, wystarczy je wypestkować, co nie trwa długo i nie jest  trudne.  Warto pamiętać, by oprószyć bułką tartą lub mąką ziemniaczaną owoce, które chcemy dodać do ciasta kruchego i francuskiego, by sok ze śliwek nie rozmoczył  nadmiernie ciast, które mają być chrupiące z założenia.

Poznaj nasze topowe przepisy na ciasta ze śliwkami, doceniane przez czytelników

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść śliwki

Dlaczego warto jeść śliwki?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE