Ciasto ze śliwkami łatwe i smaczne. Przepis na mega proste ciasto śliwkowe
Dieta wegetariańska
W sezonie na świeże śliwki warto zrobić tanie, proste i przede wszystkim pyszne ciasto z tymi owocami. Kluczem do sukcesu jest dobry przepis, który jest tak łatwy, że nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu sobie z nim poradzą. Dzięki temu przepisowi wilgotne ciasto ze śliwkami na pewno się uda.
Przepis na ciasto ze śliwkami
- To prosty przepis na pyszny i rozpływający się w ustach placek z dodatkiem słodkich śliwek. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie każdy.
- Ciasto robi się szybko. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przelać do formy, a na wierzchu ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Czas pieczenia wynosi 40 minut.
- Lista składników obejmuje tradycyjne produkty, które zwykle wykorzystuje się do ciast. Wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok.
- Smak ciasto wzbogacą korzenne przyprawy lub starta gorzka czekolada.
- Kruszonkę można przygotować z masła orzechowego. Należy wcześniej roztopić je w rondelku, a następnie wymieszać z mąką pszenną i cukrem.
Kiedy podawać ciasto ze śliwkami?
Ten obłędny placek z zatopionymi w nim śliwkami to super pomysł na deser. Ciasto pysznie smakuje w lecie, kiedy dorodnych śliwek jest pod dostatkiem. To dobry pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Placek sprawdzi się także na imprezie pod gołym niebem w lecie. Śliwkowe ciasto jest tak dobre i łatwe do zrobienia, że można je piec nawet bez okazji.
W galerii znajdziesz przepis krok po kroku na ciasto twarogowe ze śliwkami!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg śliwek
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany lub jogurtu
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać śmietanę lub jogurt, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
- Prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i mieszać dłońmi, aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, pokroić na porcje i podawać na deser.