Ciasto ze śliwkami łatwe i smaczne: przepis na mega proste ciasto śliwkowe

2022-08-13
Marek Lewoc
łatwy
60 min
4

W sezonie na świeże śliwki warto przygotować tanie, proste i przede wszystkim pyszne ciasto z tymi owocami. Aby ciasto się udało i dobrze smakowało, potrzebny jest dobry przepis, z którym poradzą sobie nawet Ci, którzy nie potrafią piec ciast. Z tym przepisem wilgotny placek ze śliwkami na pewno się uda.

Przepis na ciasto ze śliwkami

  • To prosty przepis na pyszny i rozpływający się w ustach placek z dodatkiem słodkich śliwek. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie każdy.
  • Ciasto robi się szybko. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przelać do formy, a na wierzchu ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Czas pieczenia wynosi 40 minut.
  • Lista składników obejmuje tradycyjne produkty, które zwykle wykorzystuje się do ciast. Wszystkie są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Smak ciasto wzbogacą korzenne przyprawy lub starta gorzka czekolada.
  • Kruszonkę można przygotować z masła orzechowego. Należy wcześniej roztopić je w rondelku, a następnie wymieszać z mąką pszenną i cukrem.

Kiedy podawać ciasto ze śliwkami?

Ten obłędny placek z zatopionymi w nim śliwkami to super pomysł na deser. Ciasto pysznie smakuje w lecie, kiedy dorodnych śliwek jest pod dostatkiem. To dobry pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Placek sprawdzi się także na imprezie pod gołym niebem w lecie. Śliwkowe ciasto jest tak dobre i łatwe do zrobienia, że można je piec nawet bez okazji.

W galerii znajdziesz przepis krok po kroku na ciasto twarogowe ze śliwkami!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg śliwek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  •  
  • kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać śmietanę lub jogurt, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
  • Prostokątną lub kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i mieszać dłońmi, aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, pokroić na porcje i podawać na deser.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Marek Lewoc