Szybka babka wielkanocna. Wystarczy mikser i kwadrans wolnego czasu

szybka babka
Autor: Shutterstock Szybka babka wielkanocna urzeka smakiem. Jest pyszna, puszysta i idealnie wilgotna.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Czy istnieje szybki przepis na pyszną i wilgotną babkę wielkanocną? Oczywiście, że taki przepis istnieje i znajdziecie go poniżej. Szybka babka wielkanocna nie tylko wybornie smakuje, ale jest wyjątkowo łatwa do samodzielnego przygotowania. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście wielkanocnej baby, z tym sprawdzonym przepisem uda się już za pierwszym razem.

Z czego zrobić szybką babkę wielkanocną?

Do upieczenia pysznej i błyskawicznej baby wielkanocnej wykorzystuje się tradycyjne składniki do słodkich wypieków. Wszystkie produkty są do kupienia w prawie każdym mniejszym i większym sklepie spożywczy. Przed Świętami Wielkanocnymi można je kupić w atrakcyjnych cenach.

Na liście składników potrzebnych do upieczenia pysznej i mega szybkiej babki wielkanocnej znalazło się osiem popularnych produktów jak:

  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • cukier
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • jajka
  • masło
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić szybką babkę?

Przepis na wielkanocną babę jest łatwy i bardzo szybki. Należy przygotować składniki oraz mikser, który wykona prawie całą pracę. Przyda się także forma z kominem, aby babka miała tradycyjny kształt.

Jak więc zrobić pyszną i szybką babkę na Wielkanoc? Przepis na ten słodki wypiek został podzielony na kilka banalnie łatwych kroków. Postępując według niego, pyszna baba uda się na medal.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrami i stopniowe miksowanie ze składnikami suchymi i roztopionym masłem
  • 3. krok – przelania ciasta do formy z kominem
  • 4. krok – upieczenie babki w piekarniku
  • 5. krok – udekorowanie szybkiej babki wielkanocnej lukrem lub cukrem pudrem

Jak podawać szybką babkę?

Babki to tradycyjne wielkanocne słodkie wypieki, więc przepis warto wykorzystać w czasie tych wiosennych świąt. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik. Dzięki temu pyszną i szybką babkę można upiec nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem rodziny. Przepis na szybką babkę warto zawsze mieć pod ręką, ponieważ sprawdzi się też na inne okazje. Bez względu na okoliczności szybka babka prezentuje się efektownie i zachwyca smakiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Ubić na jasną i puszystą masę.
  • Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać składniki suche i miksować do połączenia.
  • Wlać roztopione masło i miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 65 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser z okazji Świąt Wielkanocnych.
Netto. O tym jak nie marnować żywności
Anna Szulc-Górska
więcej