Roladę biszkoptową robię tylko z tymi owocami. W tej wersji zachwyca obłędnym smakiem
Dieta wegetariańska
Co pysznego może wyjść z połączenia puszystego biszkoptu i słodkich jabłek? Wyśmienita i efektowna rolada biszkoptowa wypełniona po brzegi jabłkami to uniwersalny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Zrobienie tego okazjonalnego ciasta wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie sprawdzony przepis na domową roladę biszkoptową z jabłkami, która rozpływa się w ustach.
Jak zrobić roladę z jabłkami?
Pełna jabłek rolada biszkoptowa to pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Przepis na ten słodki wypiek jest łatwy, a lista składników krótka. Na przygotowanie dobrze jest zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Aby rolada jabłkowa się udała, pośpiech i nerwy nie są wskazane.
Jak zrobić domową roladę z biszkoptu i jabłek z dodatkiem cynamonu? To wyśmienite i aromatyczne ciasto robi się prosto i bez zbędnych komplikacji.
- 1. krok – starcie jabłek i wymieszanie ich z cukrem oraz cynamonem
- 2. krok – przygotowanie ciasta na biszkopt
- 3. krok – wyłożenie jabłek na blachę i zalanie ich ciastem
- 4. krok – upieczenie biszkoptu z jabłkami w piekarniku
- 5. krok – zwinięcie ciasta w roladę i schłodzenie jej w lodówce
Ile piec roladę z jabłkami?
W tym sprawdzonym przepisie na znakomitą domową roladę, w której ukryły się pyszne jabłka, ciasto piecze się w piekarniku. Blachę wstawia się do nagrzanego wcześniej pieca. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Pieczenie trwa około pół godziny. W tym czasie biszkopt pięknie wyrośnie, a jabłka staną się miękkie i połączą z cynamonem.
Czym polać roladę biszkoptową?
Gotową do podania roladę biszkoptową z jabłkami warto podkręcić różnymi dodatkami. Najprostszym uzupełnieniem ciasta jest cukier puder. Rolada świetnie smakuje także z polewą czekoladową lub karmelową. Wierzch ciasta można też udekorować cytrynowym lukrem lub posypać drobno posiekanymi orzechami. W każdej wersji biszkoptowa rolada z jabłkami smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru + 2 łyżki
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, usuwając gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Miksować do połączenia składników.
- Dodać po jednym żółtku i delikatnie wlać olej. Miksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Ułożyć na niej jabłka i równomiernie wylać ciasto.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Biszkopt posypać cukrem pudrem i przykryć ściereczką. Położyć na nim deskę i przełożyć do góry nogami. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę od dłuższego boku.
- Roladę odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje.