Placki z tego warzywa odchodzą w zapomnienie. Teraz hitem jest to pyszne i łatwe ciasto

cytrynowe ciasto z cukinią
Autor: Shutterstock Zetrzyj cukinię i połącz z tymi składnikami. Pyszne ciasto oczaruje wybornym smakiem.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Cukinia jest warzywem uniwersalnym i można przyrządzać z niej wiele smacznych potraw. Najpopularniejsze są placki, ale mało kto wie, że to popularne warzywo sprawdzi się też w słodkich wypiekach. Pyszne i idealnie słodkie ciasto z cukinii z cytrynową nutą to wyśmienity deser. Jeżeli jeszcze nie piekliście słodkości z cukinią, czas to zmienić. Oto łatwy przepis na doskonałe cytrynowe ciasto z cukinią.

Co zrobić z cukinii oprócz placków?

Placki z cukinii to jeden z najbardziej znanych przepisów na wykorzystanie tego lekkiego i zdrowego warzywa. Warto jednak przyrządzić cukinię na słodko. Wypieki z cukinią są nie tylko pyszne i łatwe. Dzięki dodatkowi tego warzywa ciasta są wilgotne i nie wysychają. Z cukinii piecze się z dietetyczne ciasta, które bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Doskonale łączy się z czekoladą i kakao czy cytryną. W tym sprawdzonym przepisie smak pysznego ciasta z cukinią podkręca właśnie sok z cytryny. Wypiek jest lekki i ma orzeźwiający smak oraz obłędny aromat.

Jak zrobić cytrynowe ciasto z cukinii?

Przepis na domowe ciasto cukiniowe z dodatkiem orzeźwiającej cytryny jest prosty. Lista składników nie jest długa i obejmuje proste produkty, które bez problemu można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale należy postępować według kolejnych kroków w podanych w przepisie. Wtedy ciasto z cukinią na pewno się uda i zachwyci smakiem.

Zanim doda się cukinię do ciasta należy obrać ją ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Następnie warzywo przekłada się na durszlak i odstawia, aby odciekło z nadmiaru wody. Na koniec cukinię należy odcisnąć dłońmi i dodać do pozostałych składników.

Jak więc upiec obłędne domowe ciasto z cukinią w roli głównej? To tylko kilka banalnych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym pieczeniu ciast.

  • 1. krok – odstawienie startej cukinii, aby odciekła z nadmiaru wody
  • 2. krok – utarcie jajek z cukrami, olejem i sokiem z cytryny
  • 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i odciśniętą cukinią
  • 4. krok – upieczenie cytrynowego ciasta z cukinią w piekarniku

Jaką cukinię dodać do ciasta? Zieloną czy żółtą?

Sezon na cukinię jest w pełni, a młode żółte i zielone warzywa piętrzą się na bazarowych straganach. Którą cukinię dodać do ciasta? W tym przepisie można wykorzystać i zieloną, i żółtą cukinię. Oba rodzaje są do siebie bardzo podobne. To niskokaloryczne warzywa bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak naprawdę różną się do siebie tylko kolorem skórki. Niektórzy uważają, że żółta cukinia jest delikatna, a jej smak jest lekko słodki. Z kolei zielona ma nieco grubszą skórkę. Do ciasta można wykorzystać zarówno żółtą, jak i zieloną cukinię.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej cukinii (bez skórki i gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Startą cukinię przełożyć na sitko i odstawić na 1 godzinę, aby odciekła z nadmiaru wody.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Cały czas ucierając, wąskim strumieniem wlać olej, a następnie sok z cytryny.
  • Do masy stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszać do połączenia składników.
  • Dodać dobrze odciśniętą cukinię i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej