Od kiedy znam ten przepis, na Boże Narodzenie piekę tylko tę babkę. Jest wyśmienita i najeżona bakaliami

świąteczna babka z bakaliami
Autor: Shutterstock Znakomita babka z bakaliami rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem. To słodki hit na Boże Narodzenie.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Pełna smaku i bakalii świąteczna babka to słodki hit, który zachwyci oko i podbije każde podniebienie. Doskonale sprawdzi się w czasie Bożego Narodzenia. Prezentuje się wyjątkowo efektownie, a dzięki dodatkowi suszonych owoców i orzechów włoskich smakuje przepysznie. Poznajcie prosty przepis na świąteczną babkę z bakaliami.

Z czego zrobić babkę z bakaliami?

Do przygotowania tej pysznej i pięknej babki wzbogaconej bakaliami potrzebne są składniki, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, ale właśnie teraz przed świętami markety oferują je w atrakcyjnych cenach.

Co jest niezbędne, aby upiec pyszną i efektowną babkę na Boże Narodzenie? Lista składników może wydać się długa, ale znajdują się na niej proste produkty.

  • składniki suche – mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier puder, proszek do pieczenia
  • składniki mokre – masło, mleko, jajka, aromat rumowy
  • bakalie – suszone figi, rodzynki, suszone morele, suszona żurawina, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa i cytrynowa
  • przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa

Jak przygotować bakalie do babki?

Upieczona według tego świątecznego przepisu wyśmienita babka wzbogacona jest bakaliami, czyli suszonymi owocami i orzechami włoskimi. Aby składniki te idealnie połączyły się z ciastem i stały się miękkie, należy je odpowiednio przygotować. Suszone owoce można opłukać. Następnie przekłada się je do miseczki i zalewa gorącą wodą. Wystarczy kwadrans, aby stały się miękkie. Po odcedzeniu trzeba je jeszcze dokładnie osuszyć. Najlepszy do tego jest ręcznik papierowy. Większe owoce, takie jak figi i morele, warto pokroić w kostkę, a orzechy włoskie drobno posiekać. Bakalie należy jeszcze oprószyć mąką pszenną. Tak przygotowanie bakalie dodaje się do ciasta na babkę.

Jak zrobić babkę z bakaliami?

Puszysta babka z dodatkiem suszonych owoców i orzechów włoskich to doskonałe ciasto na deser podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a ciasto uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale kwadrans przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć suszone owoce, aby zmiękły.

Jak upiec pełną bakalii babkę świąteczną? Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, przelać ciasto do formy i upiec w piekarniku. Przyda się forma na babkę z kominem. Upieczoną i ostudzoną babkę bakaliową można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową czy cytrynowym lukrem. Sprawdzi się też żurawina i świąteczne ozdoby z cukru.

  • 1. krok – namoczenie i pokrojenie suszonych owoców
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – utarcie masła z cukrem, jajkami, aromatem rumowym i skórką z cytryny oraz pomarańczy
  • 4. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi i bakaliami
  • 5. krok – przelanie ciasta do formy na babkę z kominem i upieczenie jej w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g fig
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 4 jajka
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczkę aromatu rumowego
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone owoce przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić na 15 minut, a następnie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Większe owoce pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  • Do suszonych owoców dodać posiekane orzechy włoskie i wsypać 2 łyżki mąki. Wymieszać.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników.
  • Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny. Wlać aromat rumowy i zmiksować na niskich obrotach.
  • Miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać suche składniki. Miksować do połączenia.
  • Do ciasta dodać bakalie i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie świątecznie udekorować.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej