Nie tylko risotto i zapiekanki. Z tego ryżu zrobisz doskonałe i słodkie w sam raz ciasto

ciasto ryżowe
Autor: Shutterstock Bez mąki pszennej, a pyszne i łatwe. To ciasto ryżowe jest idealne na każdą okazję.
łatwy
60 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

W tym pysznym cieście nie ma ani grama mąki pszennej. Głównym składnikiem jest zupełnie inny produkt, który wykorzystuje się do przyrządzania potraw wytrawnych. W tym przepisie wyborne domowe ciasto robi się z ryżu. Wystarczy dodać do niego kilka innych składników i upiec, aby otrzymać doskonały deser bez mąki pszennej. Zobaczcie, jak przygotować idealnie słodkie ciasto ryżowe.

Co zrobić z ryżu na słodko?

Ryż może być nie tylko dodatkiem do obiadu, składnikiem zapiekanek czy innych wytrawnych potraw. Z ryżu można zrobić pyszne ciasto, które zaskoczy nie tylko prostym przepisem, ale i doskonałym smakiem.

Głównym składnikiem tego oryginalnego ciasta jest ryż Arborio. To odmiana pochodząca z Północnych Włoch, którą wykorzystuje się do znanego i lubianego na całym świecie ristotto. Arborio jest bezglutenowy i wyróżnia się owalnym kształtem oraz charakterystycznymi właściwościami. W czasie gotowania pęcznieje, ale się nie klei. Czy ryż arborio jest zdrowy? W tej odmianie ryżu znajdują się węglowodany, białko i błonnik. Arborio jest bogaty w witaminy z grupy B i minerały.

Oprócz ryżu Arborio na liście składników potrzebnych do upieczenia wybornego domowego ciasta znalazły się takie produkty jak:

  • mleko
  • cukier
  • woda
  • jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto ryżowe?

Przepis na smakowite ciasto ryżowe, w którym nie ma mąki pszennej, nie jest trudny. To tylko kilka prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Na przygotowanie ciasta z ryżu Arborio warto mieć nieco więcej czasu. Najpierw należy ugotować ryż na mleku, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i upiec w piekarniku.

Jak dokładnie przygotować domowe ciasto ryżowe? Jeżeli będziecie postępować według tego sprawdzonego przepisu, wyborne ciasto z ryżu zrobicie za pierwszym razem. Na pewno wyjdzie i będzie świetnie smakować na deser.

  • 1. krok – ugotowanie ryżu na mleku i wodzie z dodatkiem cukru
  • 2. krok – połączenie ryżu z żółtkami i ekstraktem waniliowym
  • 3. krok – połączenie masy ryżowej z ubitymi na sztywno białkami
  • 4. krok – upieczenie ciasta ryżowego w piekarniku

Jak podawać ciasto ryżowe?

Pełne smaku i waniliowego aromatu ciasto ryżowe to propozycja na deser. Idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie. Świetnie smakuje bez względu na porę roku, dlatego można je piec na każdą okazję. Porcje ciasta ryżowego zastąpią także gotowe słodkie przysmaki ze sklepu. Ciasto ma zwięzłą konsystencję, więc z powodzeniem można zapakować je do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos.

To podstawowy przepis na ciasto ryżowe. Można go modyfikować w zależności od własnego gustu kulinarnego. Smak ciasta z ryżu Aroborio wzbogaci cynamon, kardamon czy przyprawa do piernika. Świetnym dodatkiem jest także kakao, starta na tarce gorzka czekolada czy wiórki kokosowe. Do ciasta można dodać także pokrojone w kostkę jabłka czy gruszki lub suszone owoce. Wierzch warto posypać płatkami migdałowymi lub wykorzystać drobno posiekane orzechy.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l mleka
  • 300 g ryżu Arborio
  • 1 szklanka wody
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wyspać ryż i cukier. Wlać mleko i wodę. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 45 minut. Od czasu do czasu zamieszać, aby ryż nie przywarł do dnia. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Żółtka wymieszać z ekstraktem waniliowym. Dodać do ugotowane ryżu i wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą ryżową.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na rożne okazje lub bez.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej