Domowe belriso. Pyszny ryż na mleku z owocami
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Belriso to popularny deser z ryżu i mleka z dodatkiem owoców. Można go kupić w prawie każdym sklepie, ale warto sprawdzić ten przepis i smakowity ryż na mleku zrobić w domu. Przygotowanie jest proste, składniki niedrogie, a smak przepyszny. Sprawdźcie przepis na domowe belriso.
Jak zrobić domowe belriso?
Przygotowanie ryżowego deseru podzielone jest na dwa etapy:
- 1. etap – ugotowanie ryżu na mleku
- 2. etap – przygotowanie owoców
Przepis na domowe belriso
- Przepis na pyszny deser z ryżu i owoców jest łatwy i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować krok po kroku, a uda się za pierwszym razem.
- Czas przygotowania domowej wersji popularnego deseru mlecznego wynosi około pół godziny. W tym czasie gotuje się ryż i robi owocowy dodatek.
- Lista składników obejmuje proste produkty. Aby przygotować w domu belriso potrzebny jest ryż, mleko, budyń waniliowy, mąka ziemniaczana, cukier trzcinowy oraz owoce.
- Do ryżu dodaje się odrobinę budyniu waniliowego. Zastąpi go śmietankowy, czekoladowy lub krówkowy.
- Deser warto przygotować z ryżu jaśminowego, który ma przyjemny kwiatowy aromat.
- Ryż na mleku z owocami można serwować na zimno lub lekko ciepły.
- Deser pięknie prezentuje się w słoiczkach, kiedy warstwy ryżu i owoców przenikają się. Można to też przygotować tradycyjnie w miseczkach.
Jakie owoce do domowego belriso?
W tym przepisie na ryż na mleku wykorzystuje się truskawki. Sprawdzą się też wiśnie, maliny, borówki, porzeczki czy morele. Poza sezonem można wybrać inne. Ryż na mleku pysznie smakuje z jabłkami, gruszkami czy bananami. Sprawdzą się też mrożonki.
Jak wzbogacić belriso?
Do deseru można dodać różne składniki, które podkręcą smak ryżu. Mogą to być nasiona chia, wiórki kokosowe czy domowa granola. Deser będzie prezentował się wyjątkowo atrakcyjnie, jeżeli wierzch posypie się startą gorzką czekoladą, prażonymi płatkami migdałowymi lub płatkami owsianymi. Deser można też udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
SKŁADNIKI
- 200 g truskawek + kilka sztuk
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Wlać wymieszane z budyniem mleko, wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego i podgrzewać, aż ryż stanie się gęsty. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Pozbawione szypułek truskawki przełożyć do garnka. Wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego i podgrzewać, aż truskawki zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści. Często mieszać. Wlać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i gotować, aż całość zgęstnieje. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- W miseczkach lub słoiczkach układać warstwami 2 łyżki ryżu na mleku, 2 łyżki truskawek, 2 łyżki ryżu na mleku i 1 łyżka truskawek. Wierzch udekorować pokrojonymi na ćwiartki truskawkami.
- Podawać na śniadanie, jako przekąskę w ciągi dnia lub na deser.