Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy

Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy
Autor: Shutterstock Mazurek z orzechowym ganaszem, czyli pysznym kremem na bazie śmietany i czekolady
łatwy
60 min
4

Mazurek czekoladowo-orzechowy to pyszne ciasto na wielkanocny stół.  Połączenie kruchego ciasta orzechowego i czekoladowego nadzienia zniewala zmysły. Jest łatwy w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 300 g (3 tabliczki) czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
  • Dekoracja:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • bakalie: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane
  • oraz forma 36x24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaj nożem mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe oraz cukier z masłem. Możesz użyć również malaksera. Na koniec dodaj 1 jajko i zagnieć ciasto w gładką kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Ciasto podziel na 3 części. Dwie z nich połącz i rozwałkuj. Większą porcją ciasta wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta zrób wałeczek na rant ciasta. Możesz również utoczyć kulki i wylepić nimi brzeg ciasta. Rant ciasta powinien mieć co najmniej 1 cm wysokości.
  • Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 35 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  • Śmietanę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj dość drobno pokrojoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi i połączy ze śmietaną. Ostudź. A następnie ubij mikserem.
  • Masę wyłóż na upieczone ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i rozsmaruj na powierzchni kremu.
  • Wierzch udekoruj bakaliami. Staraj się ułożyć wzór, naśladujący dalekowschodnie dywany.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Dowiedz się jak efektownie i nowocześnie ozdobić mazurki:

Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej