Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy

Mazurek czekoladowo-orzechowy to pyszne ciasto na wielkanocny stół. Połączenie kruchego ciasta orzechowego i czekoladowego nadzienia zniewala zmysły. Jest łatwy w przygotowaniu.
Ciasto:
180 g mąki pszennej
120 g zmielonych orzechów laskowych
50 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 jajko
Nadzienie:
100 ml śmietany 30% lub 36%
300 g (3 tabliczki) czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
Dekoracja:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
bakalie: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane
oraz forma 36x24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Posiekaj nożem mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe oraz cukier z masłem. Możesz użyć również malaksera. Na koniec dodaj 1 jajko i zagnieć ciasto w gładką kulę. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto podziel na 3 części. Dwie z nich połącz i rozwałkuj. Większą porcją ciasta wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta zrób wałeczek na rant ciasta. Możesz również utoczyć kulki i wylepić nimi brzeg ciasta. Rant ciasta powinien mieć co najmniej 1 cm wysokości.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 35 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj dość drobno pokrojoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi i połączy ze śmietaną. Ostudź. A następnie ubij mikserem.
Masę wyłóż na upieczone ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i rozsmaruj na powierzchni kremu.
Wierzch udekoruj bakaliami. Staraj się ułożyć wzór, naśladujący dalekowschodnie dywany.
Zobacz krótkie wideo o historii, tradycji i formach zdobienia MAZURKÓW:
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]