Najlepszy jabłecznik piekę w domu. Sekretem jego smaku jest aromatyczna kruszonka
Dieta wegetariańska
Nie ma lepszego domowego ciasta niż jabłecznik. Ma wyjątkowy smak i cynamonowy aromat. Jabłecznik z dodatkiem kruszonki to uniwersalne ciasto, które smakuje zawsze i każdemu. Sprawdzi się na wiele różnych okazji. Przepis na ten doskonały domowy wypiek z jabłkami jest bardzo łatwy. Zobaczcie, jak upiec najlepszy jabłecznik z kruszonką.
Z czego zrobić jabłecznik?
Obłędny jabłecznik uwiedzie smakiem i słodkim aromatem. Aby upiec to wyborne ciasto w domu, wystarczy kilka prostych produktów, które zwykle wykorzystuje się do ciast z jabłkami. Lista składników nie jest długa. Zaletą tego przepisu jest to, że dzięki dostępności składników, pyszny domowy jabłecznik zwieńczony kruszonką można piec przez cały rok.
Lista składników została podzielona na kilka części, co znacznie ułatwia przygotowanie ciasta:
- składniki do ciasta – jabłka, mąka, cukier, jajka, masło, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia
- składniki do warstwy śmietankowej – śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc., cukier, jajka, budyń w proszku
- składniki do kruszonki – masło, mąka, cukier, cynamon
Jakie są najlepsze jabłka na jabłecznik?
Aby jabłecznik z cynamonową kruszonką udał się już za pierwszym razem, potrzebne są jabłka, które nadają się do pieczenia. Nie wszystkie jabłka można wykorzystać do zrobienia jabłecznika. Niektóre odmiany mogą zepsuć ciasto. Dlatego warto wybierać te jabłka, które najlepiej sprawdzą się w słodkich wypiekach.
Do jabłecznika idealnie pasują słodkie i soczyste jabłka. Warto postawić na papierówki, lobo, championy czy ligole. Wielbiciele kwaśniejszych smaków mogą upiec jabłecznik z szarą renetą lub antonówką.
Jak upiec jabłecznik z kruszonką?
Przepis na domowy jabłecznik z dodatkiem aromatycznej kruszonki to prosta receptura na najlepsze ciasto z jabłkami. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Jeżeli będziecie postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, jabłkowy wypiek uda się na medal.
Jak więc zrobić domowy jabłecznik z kruszonką? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – rozwałkowanie i podpieczenie ciasta
- 3. krok – przygotowanie kruszonki
- 4. krok – przygotowanie masy śmietankowej
- 5. krok – ułożenie na cieście jabłek, zalanie masą śmietankową i posypanie kruszonką
- 6. krok – upieczenie jabłecznika z kruszonką w piekarniku
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietankowa:- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Kruszonka:- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i dodać żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Energicznie wyrobić ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkować na okrąg lub prostokąt o wymiarach formy. Wyłożyć nim dno formy.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie kruszonka.
- Jajka ubić z cukrem na puch. Wlać śmietanę i wsypać budyń. Miksować do połączenia składników.
- Na podpieczonym spodzie ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wlać masę śmietankową. Wierzch posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.