Kiedy zaczyna się sezon, szarlotkę piekę tylko z tymi jabłkami. Znika, zanim ostygnie

szarlotka z papierówek
Autor: Shutterstock Już nie szara reneta. Najlepszą szarlotkę upieczesz z tymi jabłkami.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z jabłka papierówki? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest pyszna i rozpływająca się w ustach szarlotka z papierówek. To świetne sezonowe ciasto, które oczaruje obłędnym smakiem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a lista składników jest krótka. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienitą domową szarlotkę z papierówek.

Czy papierówki nadają się do szarlotki?

Papierówki to doskonałe jabłka do szarlotki. To odmiana jabłek, które dojrzewają dość wcześnie. Można je dostać już od połowy lipca. Są soczyste, kruche i delikatne, a ich smak jest lekko kwaskowaty. Papierówki pysznie smakują na surowo, ale można przygotować z nich domowe przetwory lub wykorzystać właśnie do szarlotki. Idealnie łączą się z ciastem i oddają pełnię smaku.

Warto wiedzieć, że papierówki mają pozytywny wpływ na zdrowie. Zawierają witaminy i minerały oraz niezbędne składniki odżywcze. To dobre źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Korzystnie wpływają na pracę jelit, układ krwionośny i zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Jak zrobić szarlotkę z papierówek?

Szarlotka z dodatkiem jabłek papierówek to doskonałe domowe ciasto. Przepis na ten słodki wypiek nie jest trudny. Przygotowanie ciasta jest łatwe i przebiega dość szybko. Składniki, które niezbędne są do przygotowania ciasta, można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Sezon na papierówki zaczyna się w połowie lipca, więc pyszną szarlotkę można już piec.

Jak więc upiec domową szarlotkę wzbogaconą papierówkami? Ten łatwy przepis warto zapisać, ponieważ jest to najlepsze sezonowe ciasto na lato.

  • 1. krok – wyrobienie, podzielenie i schłodzenie ciasta
  • 2. krok – obranie, pokrojenie i doprawianie jabłek papierówek
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wyłożenie nim formy, ułożenie jabłek i przykrycie drugą częścią ciasta
  • 4. krok – upieczenie szarlotki z papierówek w piekarniku

Jak podawać szarlotkę z papierówek?

Znakomita szarlotka, za której obłędny smak odpowiadają papierówki, to pomysł na pyszne domowe ciasto na lato. Ciasto wzbogacone jabłkami jest tak dobre, że błyskawicznie znika z talerzyków deserowych. Każdy, kto go spróbuje, jest pod wielkim wrażeniem i prosi o dokładkę.

Porcje pysznej domowej szarlotki z papierówek warto oprószyć cukrem pudrem. Porcje wzbogacą też domowe lody lub bita śmietana.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek papierówek
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Do suchych składników dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować dwie równe kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Jabłka obrać i pokroić na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski. Wsypać cynamon i cukier z wanilią. Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wyjąć z lodówki. Obie części rozwałkować na okręgi lub prostokąty o wymiarach formy do pieczenia.
  • Pierwszą część przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kaszą manną. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej