Kiedy zaczyna się sezon, szarlotkę piekę tylko z tymi jabłkami. Znika, zanim ostygnie
Co można zrobić z jabłka papierówki? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest pyszna i rozpływająca się w ustach szarlotka z papierówek. To świetne sezonowe ciasto, które oczaruje obłędnym smakiem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a lista składników jest krótka. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienitą domową szarlotkę z papierówek.
i
Dieta wegetariańska
Czy papierówki nadają się do szarlotki?
Papierówki to doskonałe jabłka do szarlotki. To odmiana jabłek, które dojrzewają dość wcześnie. Można je dostać już od połowy lipca. Są soczyste, kruche i delikatne, a ich smak jest lekko kwaskowaty. Papierówki pysznie smakują na surowo, ale można przygotować z nich domowe przetwory lub wykorzystać właśnie do szarlotki. Idealnie łączą się z ciastem i oddają pełnię smaku.
Warto wiedzieć, że papierówki mają pozytywny wpływ na zdrowie. Zawierają witaminy i minerały oraz niezbędne składniki odżywcze. To dobre źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Korzystnie wpływają na pracę jelit, układ krwionośny i zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Jak zrobić szarlotkę z papierówek?
Szarlotka z dodatkiem jabłek papierówek to doskonałe domowe ciasto. Przepis na ten słodki wypiek nie jest trudny. Przygotowanie ciasta jest łatwe i przebiega dość szybko. Składniki, które niezbędne są do przygotowania ciasta, można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Sezon na papierówki zaczyna się w połowie lipca, więc pyszną szarlotkę można już piec.
Jak więc upiec domową szarlotkę wzbogaconą papierówkami? Ten łatwy przepis warto zapisać, ponieważ jest to najlepsze sezonowe ciasto na lato.
- 1. krok – wyrobienie, podzielenie i schłodzenie ciasta
- 2. krok – obranie, pokrojenie i doprawianie jabłek papierówek
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wyłożenie nim formy, ułożenie jabłek i przykrycie drugą częścią ciasta
- 4. krok – upieczenie szarlotki z papierówek w piekarniku
Jak podawać szarlotkę z papierówek?
Znakomita szarlotka, za której obłędny smak odpowiadają papierówki, to pomysł na pyszne domowe ciasto na lato. Ciasto wzbogacone jabłkami jest tak dobre, że błyskawicznie znika z talerzyków deserowych. Każdy, kto go spróbuje, jest pod wielkim wrażeniem i prosi o dokładkę.
Porcje pysznej domowej szarlotki z papierówek warto oprószyć cukrem pudrem. Porcje wzbogacą też domowe lody lub bita śmietana.
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek papierówek
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Do suchych składników dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować dwie równe kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Jabłka obrać i pokroić na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski. Wsypać cynamon i cukier z wanilią. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Obie części rozwałkować na okręgi lub prostokąty o wymiarach formy do pieczenia.
- Pierwszą część przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kaszą manną. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.