Kiedy zaczyna się sezon, szarlotkę piekę tylko z tymi jabłkami. Znika, zanim ostygnie
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z jabłka papierówki? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest pyszna i rozpływająca się w ustach szarlotka z papierówek. To świetne sezonowe ciasto, które oczaruje obłędnym smakiem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a lista składników jest krótka. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienitą domową szarlotkę z papierówek.
Czy papierówki nadają się do szarlotki?
Papierówki to doskonałe jabłka do szarlotki. To odmiana jabłek, które dojrzewają dość wcześnie. Można je dostać już od połowy lipca. Są soczyste, kruche i delikatne, a ich smak jest lekko kwaskowaty. Papierówki pysznie smakują na surowo, ale można przygotować z nich domowe przetwory lub wykorzystać właśnie do szarlotki. Idealnie łączą się z ciastem i oddają pełnię smaku.
Warto wiedzieć, że papierówki mają pozytywny wpływ na zdrowie. Zawierają witaminy i minerały oraz niezbędne składniki odżywcze. To dobre źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Korzystnie wpływają na pracę jelit, układ krwionośny i zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Jak zrobić szarlotkę z papierówek?
Szarlotka z dodatkiem jabłek papierówek to doskonałe domowe ciasto. Przepis na ten słodki wypiek nie jest trudny. Przygotowanie ciasta jest łatwe i przebiega dość szybko. Składniki, które niezbędne są do przygotowania ciasta, można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Sezon na papierówki zaczyna się w połowie lipca, więc pyszną szarlotkę można już piec.
Jak więc upiec domową szarlotkę wzbogaconą papierówkami? Ten łatwy przepis warto zapisać, ponieważ jest to najlepsze sezonowe ciasto na lato.
- 1. krok – wyrobienie, podzielenie i schłodzenie ciasta
- 2. krok – obranie, pokrojenie i doprawianie jabłek papierówek
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wyłożenie nim formy, ułożenie jabłek i przykrycie drugą częścią ciasta
- 4. krok – upieczenie szarlotki z papierówek w piekarniku
Jak podawać szarlotkę z papierówek?
Znakomita szarlotka, za której obłędny smak odpowiadają papierówki, to pomysł na pyszne domowe ciasto na lato. Ciasto wzbogacone jabłkami jest tak dobre, że błyskawicznie znika z talerzyków deserowych. Każdy, kto go spróbuje, jest pod wielkim wrażeniem i prosi o dokładkę.
Porcje pysznej domowej szarlotki z papierówek warto oprószyć cukrem pudrem. Porcje wzbogacą też domowe lody lub bita śmietana.
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek papierówek
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Do suchych składników dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtka. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować dwie równe kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Jabłka obrać i pokroić na plasterki, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do miski. Wsypać cynamon i cukier z wanilią. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Obie części rozwałkować na okręgi lub prostokąty o wymiarach formy do pieczenia.
- Pierwszą część przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kaszą manną. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.