Najlepsze ciasto piekę tylko z tymi owocami. Nawet teściowa jest pod wrażeniem
Dieta wegetariańska
Co zrobić z malin i borówek? Strzałem w dziesiątkę jest to wilgotne ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Wypiek jest wyjątkowo lekki i puszysty, a dodatek malin i borówek sprawia, że smakuje obłędnie. To świetny sezonowy przepis, z którego warto korzystać w czasie lata, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze wilgotne ciasto z malinami i borówkami.
Wilgotne ciasto z malinami i borówkami – składniki
Aż trudno uwierzyć, że aby upiec to wyjątkowo dobre i lekkie ciasto z owocami, potrzebnych jest tylko siedem składników i szczypta soli. Wszystkie produkty bez problemu można kupić bez względu na porę roku. Są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
Co jest więc potrzebne, aby upiec domowe ciasto wzbogacone sezonowymi owocami? Lista składników jest krótka i obejmuje kilka prostych produktów.
- mąka pszenna
- owoce – maliny i borówki
- olej
- cukier i cukier z wanilią
- jajka
- biała czekolada
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić wilgotne ciasto z malinami i borówkami?
Przepis na wyborne ciasto z dodatkiem malin i borówek, którego konsystencja jest przyjemnie wilgotna, jest prosty i błyskawiczny. Wystarczy zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności, przelać ciasto do formy i ułożyć owoce. Po niecałej godzinie pyszne domowe ciasto z malinami i borówkami jest gotowe.
Jak więc upiec wilgotne ciasto, którego smak podkręcają maliny i borówki? Przepis to tylko kilka łatwych i szybkich kroków.
- 1. krok – utarcie jajek z cukrem i zmiksowanie z olejem
- 2. krok – połączenie puchu z jajek ze składnikami suchymi
- 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie owoców
- 4. krok – upieczenie ciasta z malinami i borówkami w piekarniku
Jak podawać wilgotne ciasto z malinami i borówkami?
Znakomite sezonowe ciasto z malinami i borówkami to doskonały słodki wypiek na lato. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie i jest pyszną słodką przekąską, która zastąpi owocowe bułeczki ze sklepu. Ciasto świetnie smakuje z aromatyczną kawą, owocową herbatą czy nawet domową lemoniadą. Najmłodsi mogą zjeść je w towarzystwie mleka lub koktajlu owocowego.
Wilgotne ciasto z malinami i borówkami można udekorować cytrynowym lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub kakao. Porcje można wzbogacić bitą śmietaną lub domowymi lodami.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g startej białej czekolady
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:- borówki amerykańskie
- maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Cały czas ucierając, stopniowo wlewać olej. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
- Dodać startą białą czekoladę i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Podawać na deser na rożne okazje.