Najlepsze ciasto piekę tylko z tymi owocami. Nawet teściowa jest pod wrażeniem

wilgotne ciasto z malinami i borówkami
Autor: Shutterstock Do ciasta dodaj te sezonowe owoce. Jest tak dobre, że pochwałom nie będzie końca.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Co zrobić z malin i borówek? Strzałem w dziesiątkę jest to wilgotne ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. Wypiek jest wyjątkowo lekki i puszysty, a dodatek malin i borówek sprawia, że smakuje obłędnie. To świetny sezonowy przepis, z którego warto korzystać w czasie lata, kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze wilgotne ciasto z malinami i borówkami.

Wilgotne ciasto z malinami i borówkami – składniki

Aż trudno uwierzyć, że aby upiec to wyjątkowo dobre i lekkie ciasto z owocami, potrzebnych jest tylko siedem składników i szczypta soli. Wszystkie produkty bez problemu można kupić bez względu na porę roku. Są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Co jest więc potrzebne, aby upiec domowe ciasto wzbogacone sezonowymi owocami? Lista składników jest krótka i obejmuje kilka prostych produktów.

  • mąka pszenna
  • owoce – maliny i borówki
  • olej
  • cukier i cukier z wanilią
  • jajka
  • biała czekolada
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić wilgotne ciasto z malinami i borówkami?

Przepis na wyborne ciasto z dodatkiem malin i borówek, którego konsystencja jest przyjemnie wilgotna, jest prosty i błyskawiczny. Wystarczy zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności, przelać ciasto do formy i ułożyć owoce. Po niecałej godzinie pyszne domowe ciasto z malinami i borówkami jest gotowe.

Jak więc upiec wilgotne ciasto, którego smak podkręcają maliny i borówki? Przepis to tylko kilka łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – utarcie jajek z cukrem i zmiksowanie z olejem
  • 2. krok – połączenie puchu z jajek ze składnikami suchymi
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie owoców
  • 4. krok – upieczenie ciasta z malinami i borówkami w piekarniku

Jak podawać wilgotne ciasto z malinami i borówkami?

Znakomite sezonowe ciasto z malinami i borówkami to doskonały słodki wypiek na lato. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie i jest pyszną słodką przekąską, która zastąpi owocowe bułeczki ze sklepu. Ciasto świetnie smakuje z aromatyczną kawą, owocową herbatą czy nawet domową lemoniadą. Najmłodsi mogą zjeść je w towarzystwie mleka lub koktajlu owocowego.

Wilgotne ciasto z malinami i borówkami można udekorować cytrynowym lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub kakao. Porcje można wzbogacić bitą śmietaną lub domowymi lodami.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g startej białej czekolady
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • borówki amerykańskie
  • maliny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Cały czas ucierając, stopniowo wlewać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Dodać startą białą czekoladę i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć borówki i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej