Mazurek z dżemem morelowym - bardzo łatwe i tanie ciasto na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wielkanoc tuż, tuż. Szukasz przepisu na tradycyjne, pyszne, a jednocześnie niedrogie ciasto? Służymy pomocą. Oto przepis na tani mazurek z dżemem morelowym.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- tłuszcz do formy
- słoik dżemu morelowego
- garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej przez sito. Posiekaj z tłuszczem, cukrem, żółtkiem. Zagnieć szybko kulę ciasta. Chłódź ją przynajmniej przez godzinę w lodówce.
- Wyjmij z lodówki. Podziel nożem na trzy części. Dwie części pokrój na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, wyłóż nimi natłuszczoną kwadratową blaszkę.
- Z pozostałej części uformuj wałeczek, udekoruj nim ciasto dookoła. Aby rant był bardziej dekoracyjny, możesz go "poszczypać" lub ponakłuwać widelcem. Posmaruj ciasto białkiem.
- Wstaw blaszkę z ciastem do podgrzanego piekarnika. Podpiekaj 5-7 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź.
- Przygotuj masę - dżem wymieszaj z bakaliami, wyłóż na placek (ewentualnie posyp smażoną skórką pomarańczy).
- Ponownie wstaw ciasto do piekarnika, by masa się podsuszyła. Wystarczy kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.