Mazurek z dżemem morelowym - bardzo łatwe i tanie ciasto na Wielkanoc

2021-02-17
Anna Szubińska
Mazurek z dżemem morelowym
Autor: Shutterstock Mazurek z dżemem morelowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
łatwy
45 min
4

Wielkanoc tuż, tuż. Szukasz przepisu na tradycyjne, pyszne, a jednocześnie niedrogie ciasto? Służymy pomocą. Oto przepis na tani mazurek z dżemem morelowym.

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki

15 dag margaryny

5 łyżek cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 jajko

tłuszcz do formy

słoik dżemu morelowego

garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiej przez sito. Posiekaj z tłuszczem, cukrem, żółtkiem. Zagnieć szybko kulę ciasta. Chłódź ją przynajmniej przez godzinę w lodówce.

Wyjmij z lodówki. Podziel nożem na trzy części. Dwie części pokrój na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, wyłóż nimi natłuszczoną kwadratową blaszkę.

Z pozostałej części uformuj wałeczek, udekoruj nim ciasto dookoła. Aby rant był bardziej dekoracyjny, możesz go "poszczypać" lub ponakłuwać widelcem. Posmaruj ciasto białkiem.

Wstaw blaszkę z ciastem do podgrzanego piekarnika. Podpiekaj 5-7 minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź.

Przygotuj masę - dżem wymieszaj z bakaliami, wyłóż na placek (ewentualnie posyp smażoną skórką pomarańczy).

Ponownie wstaw ciasto do piekarnika, by masa się podsuszyła. Wystarczy kilka minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: