Mazurek wielkanocny na ostatnią chwilę. Czekoladowo-migdałowe ciasto będzie palce lizać

2024-03-07
Kinga Goldstein
Mazurek wielkanocny na ostatnią chwilę. Czekoladowo-migdałowe ciasto będzie palce lizać
Autor: Shutterstock.com Szybki i prosty przepis na mazurka wielkanocnego
łatwy
25 min
12

Dieta wegetariańska

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Wiele osób już teraz zaczyna planowanie, co trzeba kupić, jakie potrawy przygotować i jak rozplanować swój czas. Niestety w zamieszaniu, czasem może się zdarzyć, że o czymś zapomnimy. Na szczęście nie ma co się stresować. Mazurek  czekoladowo-migadałowy według tego przepisu przygotujemy w zaledwie kilka chwil.

Mazurek wielkanocny, tego będziemy potrzebować

Mazurek jest jednym z tradycyjnych przysmaków polskiej kuchni wielkanocnej. Znaleźć można całą masę najróżniejszych wersji tego ikonicznego ciasta, jednak wszystkie z nich łączą dwa fakty: muszą być słodkie i niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien wyrastać wyżej niż 4 centymetry. Mazurkowi można nadać dowolny kształt i wygląd, więc wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i wyobraźni. W tym roku polecamy przygotowanie mazurka czekoladowo-migdałowego, który z pewnością zachwyci wszystkich twoich gości. Potrzebować będziemy:

  1. Mąkę
  2. cukier
  3. masło
  4. migdały
  5. jajko
  6. czekoladę (gorzką i mleczną)
  7. powidła śliwkowe
  8. śmietankę kremówkę.

Mazurek wielkanocny - przygotowanie

Przygotowanie czekoladowo-migdałowego mazurka jest stosunkowo proste. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto, które później odkładamy na godzinę do lodówki. Później wykładamy nim formę i znów wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy i wykładamy powidłami. Następnie robimy masę czekoladową podgrzewając śmietankę kremówkę i mieszając ją z czekoladą. Masę wylewamy na powidła i dekorujemy. To właśnie z dekoracją można mieć najwięcej zabawy. Można stworzyć nie tylko z migdałów piękne kształty czy obrazki na naszym mazurku, tak, by stał się prawdziwym, jadalnym dziełem sztuki.

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • migdały - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, masło, mielone migdały, cukier, sól i jajko mieszamy ze sobą i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Formujemy kulkę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.
  • Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  • Formę wykładamy ciastem, zostawiając przy brzegach nieco wyższy rant.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem i znów wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut.
  • Ciasto studzimy, a gdy ostygnie na spodzie rozkładamy powidła śliwkowe.
  • Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy.
  • Masę czekoladową wylewamy na powidła.
  • Całość dekorujemy według uznania migdałami.
Wielkanocny mazurek czekoladowy
Kinga Goldstein