Mazurek wielkanocny na ostatnią chwilę. Czekoladowo-migdałowe ciasto będzie palce lizać
Dieta wegetariańska
Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Wiele osób już teraz zaczyna planowanie, co trzeba kupić, jakie potrawy przygotować i jak rozplanować swój czas. Niestety w zamieszaniu, czasem może się zdarzyć, że o czymś zapomnimy. Na szczęście nie ma co się stresować. Mazurek czekoladowo-migadałowy według tego przepisu przygotujemy w zaledwie kilka chwil.
Mazurek wielkanocny, tego będziemy potrzebować
Mazurek jest jednym z tradycyjnych przysmaków polskiej kuchni wielkanocnej. Znaleźć można całą masę najróżniejszych wersji tego ikonicznego ciasta, jednak wszystkie z nich łączą dwa fakty: muszą być słodkie i niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien wyrastać wyżej niż 4 centymetry. Mazurkowi można nadać dowolny kształt i wygląd, więc wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i wyobraźni. W tym roku polecamy przygotowanie mazurka czekoladowo-migdałowego, który z pewnością zachwyci wszystkich twoich gości. Potrzebować będziemy:
- Mąkę
- cukier
- masło
- migdały
- jajko
- czekoladę (gorzką i mleczną)
- powidła śliwkowe
- śmietankę kremówkę.
Mazurek wielkanocny - przygotowanie
Przygotowanie czekoladowo-migdałowego mazurka jest stosunkowo proste. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto, które później odkładamy na godzinę do lodówki. Później wykładamy nim formę i znów wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy i wykładamy powidłami. Następnie robimy masę czekoladową podgrzewając śmietankę kremówkę i mieszając ją z czekoladą. Masę wylewamy na powidła i dekorujemy. To właśnie z dekoracją można mieć najwięcej zabawy. Można stworzyć nie tylko z migdałów piękne kształty czy obrazki na naszym mazurku, tak, by stał się prawdziwym, jadalnym dziełem sztuki.
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 70 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- migdały - do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, masło, mielone migdały, cukier, sól i jajko mieszamy ze sobą i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formujemy kulkę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Formę wykładamy ciastem, zostawiając przy brzegach nieco wyższy rant.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i znów wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut.
- Ciasto studzimy, a gdy ostygnie na spodzie rozkładamy powidła śliwkowe.
- Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy.
- Masę czekoladową wylewamy na powidła.
- Całość dekorujemy według uznania migdałami.