Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler. Uzależniająco pyszny i banalnie prosty

mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler to orzeźwiający deser na Wielkanoc.
łatwy
90 min
10

Mazurek pomarańczowy jest efektowny i ma przyjemy cytrusowy smak. Autorką przepisu na ten słodki wypiek jest Magda Gessler, która zapewnia, że upieczenie go na Wielkanoc i podanie gościom będzie strzałem w dziesiątkę. Zobaczcie, jak Magda Gessler robi mazurek pomarańczowy.

Jak zrobić mazurek pomarańczowy Magdy Gessler?

Pierwszym krokiem jest zrobienie kruchego ciasta z mąki krupczatki, masła, cukru, żółtka i kwaśnej śmietany. Po godzinie spędzonej w lodówce należy je rozwałkować, wyłożyć nim formę i upiec. Kiedy kruchy spód stygnie, przygotowuje się pomarańczowe nadzienie. Z pomarańczy wyciska się sok, a skórki kroi i gotuje godzinę w wodzie. Wyciśnięty sok pomarańczowy należy zagotować z cukrem i dodać żelatynę oraz odcedzoną skórkę pomarańczową. Kiedy masa zacznie tężeć, przekłada się ją na kruchy spód, a wierzch posypuje się prażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis na mazurek pomarańczowy Magdy Gessler

  • To łatwy przepis na obłędne wielkanocne ciasto. Rodzina i goście będą pod wrażeniem pysznego smaku i przyjemnego aromatu.
  • Upieczenie kruchego spodu i przygotowanie pomarańczowego nadzienia nie jest czasochłonne. Kiedy upieczony kruchy spód stygnie, można zrobić farsz z pomarańczy.
  • Na liście składników są produkty proste i do kupienia w wielu mniejszych i większych sklepach spożywczych.
  • Oryginalny przepis Magdy Gessler składa się z naturalnych produktów, dzięki którym tak dobrze smakuje. Dobrze jest więc wybrać składniki dobrej jakości.
  • Kruchy spód wzbogaci dodatek szczypty cynamonu lub łyżka kakao.
  • Wierzch mazurka Magdy Gessler dekoruje się prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Można też użyć startej gorzkiej czekolady lub ozdobić ciasto plastrami pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • nadzienie pomarańczowe:
  • 2 l wody
  • 6 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki esencji z kwiatu pomarańczy

  • dodatkowo:
  • prażone płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z masłem i cukrem posiekać. Dodać żółtko i śmietanę. Energicznie zagnieć ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na wymiar nieco większy niż forma. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby zachodziło na boki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Pomarańcze sparzyć i dokładnie umyć. Wycisnąć sok i wyjąć resztki miąższu. Skórkę pomarańczową oczyścić z białych części, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w litrze wody godzinę.
  • Sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić.
  • Ugotowane skórki odcedzić i zmiksować. Dodać do soku pomarańczowego razem z esencją pomarańczową i wymieszać. Odstawić.
  • Kiedy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na kruchy spód i wyrównać wierzch. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej