Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler. Uzależniająco pyszny i banalnie prosty
Mazurek pomarańczowy jest efektowny i ma przyjemy cytrusowy smak. Autorką przepisu na ten słodki wypiek jest Magda Gessler, która zapewnia, że upieczenie go na Wielkanoc i podanie gościom będzie strzałem w dziesiątkę. Zobaczcie, jak Magda Gessler robi mazurek pomarańczowy.
Jak zrobić mazurek pomarańczowy Magdy Gessler?
Pierwszym krokiem jest zrobienie kruchego ciasta z mąki krupczatki, masła, cukru, żółtka i kwaśnej śmietany. Po godzinie spędzonej w lodówce należy je rozwałkować, wyłożyć nim formę i upiec. Kiedy kruchy spód stygnie, przygotowuje się pomarańczowe nadzienie. Z pomarańczy wyciska się sok, a skórki kroi i gotuje godzinę w wodzie. Wyciśnięty sok pomarańczowy należy zagotować z cukrem i dodać żelatynę oraz odcedzoną skórkę pomarańczową. Kiedy masa zacznie tężeć, przekłada się ją na kruchy spód, a wierzch posypuje się prażonymi płatkami migdałowymi.
Przepis na mazurek pomarańczowy Magdy Gessler
- To łatwy przepis na obłędne wielkanocne ciasto. Rodzina i goście będą pod wrażeniem pysznego smaku i przyjemnego aromatu.
- Upieczenie kruchego spodu i przygotowanie pomarańczowego nadzienia nie jest czasochłonne. Kiedy upieczony kruchy spód stygnie, można zrobić farsz z pomarańczy.
- Na liście składników są produkty proste i do kupienia w wielu mniejszych i większych sklepach spożywczych.
- Oryginalny przepis Magdy Gessler składa się z naturalnych produktów, dzięki którym tak dobrze smakuje. Dobrze jest więc wybrać składniki dobrej jakości.
- Kruchy spód wzbogaci dodatek szczypty cynamonu lub łyżka kakao.
- Wierzch mazurka Magdy Gessler dekoruje się prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Można też użyć startej gorzkiej czekolady lub ozdobić ciasto plastrami pomarańczy.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
nadzienie pomarańczowe:- 2 l wody
- 6 pomarańczy
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki esencji z kwiatu pomarańczy
dodatkowo:- prażone płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z masłem i cukrem posiekać. Dodać żółtko i śmietanę. Energicznie zagnieć ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na wymiar nieco większy niż forma. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby zachodziło na boki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Pomarańcze sparzyć i dokładnie umyć. Wycisnąć sok i wyjąć resztki miąższu. Skórkę pomarańczową oczyścić z białych części, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w litrze wody godzinę.
- Sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić.
- Ugotowane skórki odcedzić i zmiksować. Dodać do soku pomarańczowego razem z esencją pomarańczową i wymieszać. Odstawić.
- Kiedy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na kruchy spód i wyrównać wierzch. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje.