Mazurek w kształcie pisanki [WIDEO + GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]
2022-04-13
łatwy
60 min
4
Na naszych stołach goszczą najczęściej mazurki prostokątne. Postanowiliśmy przełamać tę tradycję i przygotowaliśmy mazurkową pisankę. Mazurek zrobiliśmy z ciasta biszkoptowego. Oto najlepszy przepis na mazurek w kształcie pisanki.
SKŁADNIKI
- 4 żółtka
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 cytryna, otarta skórka
- 1 pomarańcza, otarta skórka
- 85 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- na kolorowe lukry: 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżeczki wody, barwniki spożywcze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt piaskowy: utrzeć do białości 4 żółtka, 250 g cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszać. Dodać przesiane mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej, 1 opakowanie proszku do pieczenia i 100 g rodzynek. Delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Lukry: utrzeć delikatnie w miseczce ½ szklanki cukru z 2 łyżeczkami przegotowanej, przestudzonej wody, dodać barwniki spożywcze w proszku.
- Najpierw pokryć lukrem całe jajo, a gdy warstwa zastygnie, udekorować je lukrami, posługując się z szprycą.
- Położyć na wierzchu owoce, ozdobić ciasto barwnymi posypkami.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Zobacz jak efektownie i nowocześnie ozdobić mazurek
Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]