Mazurek makowy - ciekawy przepis na wielkanocny mazurek

Mazurek makowy
Autor: Shutterstock Mazurek makowy ma ciekawy smak.
łatwy
45 min
4

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. To oczywiście mazurek. Dziś podajemy nieco alternatywną wersję, w której spód ciasta przygotowany jest z dodatkiem maku.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Składniki

25 dag maku

1 szklanka cukru pudru

6 jaj

1 łyżka miodu naturalnego

3 łyżki bułki tartej

cytryna

olejek migdałowy

bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)

tłuszcz

bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.

Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając, dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie.

Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.

Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.

Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej