Mazurek makowy - ciekawy przepis na wielkanocny mazurek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. To oczywiście mazurek. Dziś podajemy nieco alternatywną wersję, w której spód ciasta przygotowany jest z dodatkiem maku.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 25 dag maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jaj
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 3 łyżki bułki tartej
- cytryna
- olejek migdałowy
- bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
- tłuszcz
- bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając, dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie.
- Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.
- Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
- Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.