Makowiec w cieście piernikowym. Łatwy przepis na świąteczne ciasto 2 w 1

makowiec w cieście piernikowym
Autor: Shutterstock Jak zrobić makowiec w cieście piernikowym? Poznajcie prosty przepis na świąteczne ciasto.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Piernik i makowiec to tradycyjne ciasta, które wypieka się na święta Bożego Narodzenia. Czy oba ciasta można połączyć? Oczywiście, że można. Pyszny i rozpływający się w ustach makowiec w cieście piernikowym to przepis na doskonałe świąteczne ciasto. Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie sprawdzony przepis na makowiec w cieście piernikowym.

Jak zrobić makowiec w cieście piernikowym?

Przepis na to przepyszne świąteczne ciasto makowo-piernikowe nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, makowiec w cieście piernikowym uda się za pierwszym razem, a pochwał nie będzie końca. Lista składników obejmuje produkty łatwo dostępne. Wiele z nich można kupić przed świętami w promocyjnych cenach, a część zawsze jest w domu.

Przygotowanie ciasta można podzielić na kilka etapów:

  • 1. krok – przygotowanie ciasta piernikowego
  • 2. krok – przygotowanie masy makowej
  • 3. krok – ułożenie ciasta i masy makowej w formie
  • 4. krok – upieczenie makowca w piernikowym cieście

Jak upiec makowiec w piernikowym cieście?

Upieczenie piernikowego makowca jest łatwe i szybkie. Wystarczy wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczenie trwa godzinę. Po upieczeniu makowiec należy odstawić do całkowitego ostygnięcia, a przed podaniem udekorować.

Jak podawać makowiec w piernikowym cieście?

Pyszne ciasto 2 w 1, czyli połączenie makowca i piernika, to pomysł na oryginalny słodki wypiek z okazji świąt Bożego Narodzenia. Makowiec o piernikowym smaku prezentuje się efektownie, a smakuje obłędnie.

Pyszny makowiec w piernikowym cieście można podać sam lub wzbogacić dodatkami. Idealna będzie posiekana biała czekolada i prażone płatki migdałowe. Wierzch ciasta warto posypać startą gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. Do piernikowego makowca pasuje także polewa czekoladowa.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • masa makowa:
  • 500 g zmielonego maku
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 białka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i wlać roztopione masło. Wyspać cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wbić jajko i wlać miód. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Mielony mak i posiekane orzechy przesypać do miski. Dodać roztopione masło, miód i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wsypać cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wyłożyć masę makową.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą, prażonymi płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Ciasta świateczne. Przepis na makowiec
Anna Szulc-Górska
więcej