Makowiec w cieście piernikowym. Łatwy przepis na świąteczne ciasto 2 w 1
Dieta wegetariańska
Piernik i makowiec to tradycyjne ciasta, które wypieka się na święta Bożego Narodzenia. Czy oba ciasta można połączyć? Oczywiście, że można. Pyszny i rozpływający się w ustach makowiec w cieście piernikowym to przepis na doskonałe świąteczne ciasto. Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie sprawdzony przepis na makowiec w cieście piernikowym.
Jak zrobić makowiec w cieście piernikowym?
Przepis na to przepyszne świąteczne ciasto makowo-piernikowe nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, makowiec w cieście piernikowym uda się za pierwszym razem, a pochwał nie będzie końca. Lista składników obejmuje produkty łatwo dostępne. Wiele z nich można kupić przed świętami w promocyjnych cenach, a część zawsze jest w domu.
Przygotowanie ciasta można podzielić na kilka etapów:
- 1. krok – przygotowanie ciasta piernikowego
- 2. krok – przygotowanie masy makowej
- 3. krok – ułożenie ciasta i masy makowej w formie
- 4. krok – upieczenie makowca w piernikowym cieście
Jak upiec makowiec w piernikowym cieście?
Upieczenie piernikowego makowca jest łatwe i szybkie. Wystarczy wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczenie trwa godzinę. Po upieczeniu makowiec należy odstawić do całkowitego ostygnięcia, a przed podaniem udekorować.
Jak podawać makowiec w piernikowym cieście?
Pyszne ciasto 2 w 1, czyli połączenie makowca i piernika, to pomysł na oryginalny słodki wypiek z okazji świąt Bożego Narodzenia. Makowiec o piernikowym smaku prezentuje się efektownie, a smakuje obłędnie.
Pyszny makowiec w piernikowym cieście można podać sam lub wzbogacić dodatkami. Idealna będzie posiekana biała czekolada i prażone płatki migdałowe. Wierzch ciasta warto posypać startą gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. Do piernikowego makowca pasuje także polewa czekoladowa.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa:- 500 g zmielonego maku
- 3 jabłka
- 1 szklanka cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 białka
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wlać roztopione masło. Wyspać cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wbić jajko i wlać miód. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Mielony mak i posiekane orzechy przesypać do miski. Dodać roztopione masło, miód i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wsypać cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wyłożyć masę makową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą, prażonymi płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.