Lekka babka wielkanocna z otrębami pszennymi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Babka wielkanocna z otrębami pszennymi to znakomita propozycja na świąteczne ciasto. Tradycyjna wielkanocna babka w prosty sposób może stać się również lekka i zdrowa, dzięki dodaniu bogatych w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy otrąb.
Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka.
- Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło, a następnie je przestudzić.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i dodać roztopione masło. Całość delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.