Lekka babka wielkanocna z otrębami pszennymi

2021-03-29
Materiały prasowe Kupiec
Lekka babka wielkanocna z otrębami owsianymi
Autor: mat. prasowe Kupiec Babka wielkanocna może być zdrowsza, dzięki dodatkowi otrąb owsianych
łatwy
20 min
4

Babka wielkanocna z otrębami pszennymi to znakomita propozycja na świąteczne ciasto. Tradycyjna wielkanocna babka w prosty sposób może stać się również lekka i zdrowa, dzięki dodaniu bogatych w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy otrąb.

Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka.
  • Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło, a  następnie je przestudzić.
  • Masę jajeczną wymieszać z mąką i dodać roztopione masło. Całość delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180º C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Materiały prasowe Kupiec