Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna, wilgotna i słodka babka bez cukru dla wszystkich cukrzyków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić pyszną babkę marchewkową bez cukru? To proste z tym przepisem. Oto specjalnie opracowany dla diabetyków przepis na pyszną, wilgotną i puszystą babkę. Idealną na świąteczny deser, doskonałą na podwieczorek. Podajemy sprawdzony przepis na babkę marchewkową dla cukrzyków!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę posmarować olejem. Orzechy drobno posiekać.

  • Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cynamon, ksylitol i otręby. Wymieszać.

  • Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać olej i zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać.

  • Ciasto piec 40-45 minut lub do próby suchego patyczka (drewniany patyczek wbić w środek ciasta, jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone). 

  • Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez 10 minut. Gdy babka ostygnie oprószyć ją erytrolem. 

Słodycze dla diabetyków

Liczba osób chorujących na cukrzycę niestety systematycznie wzrasta. Na szczęście wzrasta również świadomość tego, jak odpowiednia dieta może poprawić komfort życia. Nie oznacza to, że wszyscy diabetycy muszą odmawiać sobie łakoci. Wręcz przeciwnie, coraz więcej przepisów na słodycze ma swoje alternatywne wersje bez cukru, który zastępowany jest erytrolem, ksylitolem lub stewią. Substancjami naturalnymi, które również słodzą, a nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Warto z nich korzystać.

Polecamy też:

Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu

Dietetyczne ciasto z malinami - przepis bez cukru i tłuszczu!

Wegańska tarta z brzoskwiniami - bez glutenu i bez cukru

Keto kokosanki - jak przygotować pyszne ciasteczka bez mąki i cukru

Ocena: 3,2