Czym zastąpić cukier? Jakie są jego zdrowe odpowiedniki?
Czy dieta jest równoznaczna z rezygnacją z cukru? Tak. Możemy go jednak z powodzeniem zastąpić dietetycznym słodzikiem.
Jeśli chcemy żyć zdrowiej i zrzucić zbędne kilogramy, powinniśmy odstawić cukier. I to zarówno cukier biały, jak i cukier brązowy. Ten drugi wcale nie jest zdrowszy, a jego barwa pochodzi jedynie z dodawanej melasy, która nie ma wpływu na wartości odżywcze. Cukier w zasadzie dostarcza nam jedynie... kalorii, sprzyja cukrzycy, otyłości oraz nowotworom. Psują się od niego zęby, a cera pogarsza.
Jakim słodzikiem zastąpić cukier?
Co jednak, jeżeli nie od razu możemy przestawić się na życie bez cukru? Wtedy potrzebujemy jakichś zamienników. W tej roli idealnie sprawdzą się miód, syrop klonowy (wytwarzany z soku klonowego, jest jeszcze mniej kaloryczny niż miód), a przede wszystkim ksylitol (naturalna substancja pozyskiwana głównie z brzozy, popularnie nazywana cukrem brzozowym). Ksylitol ma 40 procent mniej kalorii i 75 procent mniej węglowodanów niż tradycyjny cukier. Smakuje bardzo dobrze, nie posiada żadnych właściwości toksycznych, wręcz przeciwnie – ma działanie prozdrowotne. Jedyną wadą zamienników cukru jest ich cena. Potrafią kosztować kilkakrotnie więcej.