Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym [WIDEO]

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Archiwum

Babka ajerkoniakowa jest wilgotna, puszysta i... łatwa do zrobienia!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej drożdżowej baby wielkanocnej. Równie pyszna, co oryginał. Przepis na babkę z ajerkoniakiem znalazłam w starych poradnikach i bardzo przypadł nam do gustu. Jest naprawdę warty wypróbowania i uniwersalny - taką ajerkoniakową babkę można przygotować na każdą okazję!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, utrzyj na jednolitą masę.

  • Cały czas ubijając, dodaj olej i ajerkoniak. Połącz w jednolitą masę.

  • Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia dodaj do masy. Wymieszaj.

  • Do wysmarowanej formy na babkę wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 1 godzinę.

  • Upieczone ciasto ostudź.

  • W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, wylej na ciasto i zostaw do zastygnięcia.

Polewa czekoladowa zamiast lukru?

W przypadku babki ajerkoniakowej jako zwieńczenie i dekoracja ciasta znakomicie sprawdzi się polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady, która cudownie przełamuje jajeczno-drożdżowy smak. Najlepsza jest taka z mocnej, gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, ale również tradycyjna polewa z masła i kakao będzie dobrze smakować.

Ocena: 5