Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka Savarin wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, a bardzo pyszna i efektowna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Babka Savarin ma francuski rodowód i jest rozkoszna i elegancka zarazem - jak francuska moda. Lekkie ciasto drożdżowe nasączone rumowym syropem, wypełnione bitą śmietaną i udekorowane owocami - czy może być coś lepszego?
Składniki
Ciasto:
25 dag mąki
2 dag drożdży
3 łyżki mleka
1 płaska łyżka cukru
2 jajka
szczypta soli
6 dag masła
1 szklanka owoców z kompotu lub puszki
1/2 szklanki śmietany kremówki
Do nasączenia:
1/8 l wody
10 dag cukru
20 ml rumu
Przygotowanie krok po kroku:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy zmienią postać na półpłynną pastę, wymieszać z mlekiem. Pozwolić im lekko wyrosnąć, aż podwoją objętość.
W przesianej mące zrobić zagłębienie. Wbić jajka, dodać drożdże z mlekiem i szczyptę soli, wyrobić - najlepiej mikserem. Roztopić masło, dolać do ciasta. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ubijaków miksera i ścianek miski.
Nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na co najmniej pół godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.
Foremkę z kominkiem natłuścić - ciasto powinno ją wypełnić do 2/3 wysokości. Po włożeniu ciasta do formy, ponownie odstawić je do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do ok. 200ºC.
Babkę wstawić do piekarnika, piec ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować syrop do nasączenia: wodę zagotować z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści. Do ostudzonego syropu dodać rum.
Babkę położyć na docelowym talerzu wypukłą stroną do góry, skrapiać powoli syropem - aż cały wsiąknie.
Do środka babki nałożyć odsączone owoce z kompotu lub puszki. Kilka owoców odłożyć do dekoracji
Śmietankę ubić z cukrem, przybrać nią babkę, udekorować owocami. DO czasu podania przechowywać w lodówce.