Keks pomarańczowy z bakaliami: przepis na niebanalny świąteczny deser

Keks z bakaliami: przepis na niebanalny świąteczny deser
Autor: Shutterstock Keks z bakaliami: przepis na oryginalne świąteczne ciasto
średni
80 min
4

Keks z bakaliami - przepis na ten oryginalny wypiek może przydać się przed Bożym Narodzeniem w każdej kuchni. Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy nie patrzymy na kalorie i możemy pozwolić sobie na trochę więcej, jedząc pyszne świąteczne wypieki.

 

Zobacz także inne przepisy na keks

Jak zrobić keks angielski z rumem

Keks świąteczny według Kingi Paruzel

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki migdałów - płatki
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki, suszoną żurawinę, morele i migdały posiekaj na drobne kawałeczki.
  • W garnku podgrzej sok pomarańczowy, po zagotowaniu wsyp wszystkie bakalie oraz skórkę kandyzowaną i skórkę otartą z jednej pomarańczy. Wymieszaj.
  • Odstaw bakalie, by mogły wchłonąć cały sok.
  • Masło ubij mikserem.
  • Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy i jajko cały czas miksując.
  • Dodaj namoczone bakalie i miksuj wszystko razem przez ok. 1 minutę.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki.
  • Na wysmarowaną masłem tortownicę wyłóż ciasto.
  • Piecz ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.