Fit brownie z kaszy jaglanej. Prosty przepis na lekkie i zdrowe ciasto
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co upiec z kaszy jaglanej? Pyszne domowe brownie jaglane z delikatną korzenną nutą to strzał w dziesiątkę. To dietetyczne ciasto czekoladowe smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Wyróżnia się nie tylko obłędnym smakiem. Bez obaw można je wcinać na diecie. Zobaczcie, jak zrobić zdrowe ciasto z kaszy jaglanej. Poznajcie sprawdzony przepis na jaglane brownie.
Jaglane brownie – składniki
Pyszne domowe jaglane brownie piecze się z łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty są pełne zdrowia. Zawierają wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Bez problemu można je znaleźć w większości sklepów o każdej porze roku.
Aby upiec w domu fit ciasto czekoladowe, czyli jaglane brownie, należy przygotować takie składniki jak:
- kasza jaglana
- banany
- mleko
- gorzka czekolada
- jajka
- kakao
- przyprawa do piernika
- proszek do pieczenia
- sól
Jak zrobić jaglane brownie?
Pyszne i zdrowe brownie z kaszy jaglanej nie jest trudne. Wbrew pozorom przygotowanie pysznego domowego ciasta w czekoladowym smaku jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przepis jest również dość szybki. Zrobienie i upieczenie jaglanego brownie to w sumie godzina.
Jak więc upiec dietetyczne brownie z kaszy jaglanej?
- 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej
- 2. krok – wymieszanie kaszy z czekoladą i sypkimi składnikami
- 3. krok – wymieszanie ciasta jaglanego z puree bananowym i jajkami
- 4. krok – upieczenie jaglanego brownie w piekarniku
Jak podawać jaglane brownie?
Dietetyczne ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej to pomysł na fit deser. Przygotowanie jest proste, składniki łatwo dostępne, a czas przygotowania łącznie z pieczeniem nie przekracza godziny. Dlatego pyszne jaglane brownie można piec przez cały rok i serwować na różne okazje. Przepis warto zapisać, ponieważ ciasto jaglane o smaku czekoladowym oczaruje każdy kubek smakowy.
Jaglane brownie to zdrowy domowy wypiek, który jest bogaty w składniki odżywcze. Przepis przypadnie do smaku nie tylko osobom, które zdrowo się odżywiają. Od czasu do czasu mogą je zjeść ci, którzy są na diecie i próbują zrzucić zbędne kilogramy.
Jaglane brownie można wzbogacić, dodając posiekane orzechy lub migdały. Gotowe porcje można oprószyć zmielonym słodzikiem lub skropić polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 150 g kaszy jaglanej
- 50 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotować ze szczyptą soli według instrukcji na opakowaniu.
- Do ciepłej kaszy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wsypać kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
- Banany zblendować na gładkie puree. Wbić jajka i dodać kaszę jaglaną z czekoladą. Zmiksować na jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
- Podawać na deser lub jako zdrową słodką przekąskę.