Fit brownie z kaszy jaglanej. Prosty przepis na lekkie i zdrowe ciasto

jaglane brownie
Autor: Shutterstock Jaglane brownie to dietetyczne ciasto czekoladowe, które zachwyca.
łatwy
60 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co upiec z kaszy jaglanej? Pyszne domowe brownie jaglane z delikatną korzenną nutą to strzał w dziesiątkę. To dietetyczne ciasto czekoladowe smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwe do przygotowania w domu. Wyróżnia się nie tylko obłędnym smakiem. Bez obaw można je wcinać na diecie. Zobaczcie, jak zrobić zdrowe ciasto z kaszy jaglanej. Poznajcie sprawdzony przepis na jaglane brownie.

Jaglane brownie – składniki

Pyszne domowe jaglane brownie piecze się z łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty są pełne zdrowia. Zawierają wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Bez problemu można je znaleźć w większości sklepów o każdej porze roku.

Aby upiec w domu fit ciasto czekoladowe, czyli jaglane brownie, należy przygotować takie składniki jak:

Jak zrobić jaglane brownie?

Pyszne i zdrowe brownie z kaszy jaglanej nie jest trudne. Wbrew pozorom przygotowanie pysznego domowego ciasta w czekoladowym smaku jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przepis jest również dość szybki. Zrobienie i upieczenie jaglanego brownie to w sumie godzina.

Jak więc upiec dietetyczne brownie z kaszy jaglanej?

  • 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej
  • 2. krok – wymieszanie kaszy z czekoladą i sypkimi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie ciasta jaglanego z puree bananowym i jajkami
  • 4. krok – upieczenie jaglanego brownie w piekarniku

Jak podawać jaglane brownie?

Dietetyczne ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej to pomysł na fit deser. Przygotowanie jest proste, składniki łatwo dostępne, a czas przygotowania łącznie z pieczeniem nie przekracza godziny. Dlatego pyszne jaglane brownie można piec przez cały rok i serwować na różne okazje. Przepis warto zapisać, ponieważ ciasto jaglane o smaku czekoladowym oczaruje każdy kubek smakowy.

Jaglane brownie to zdrowy domowy wypiek, który jest bogaty w składniki odżywcze. Przepis przypadnie do smaku nie tylko osobom, które zdrowo się odżywiają. Od czasu do czasu mogą je zjeść ci, którzy są na diecie i próbują zrzucić zbędne kilogramy.

Jaglane brownie można wzbogacić, dodając posiekane orzechy lub migdały. Gotowe porcje można oprószyć zmielonym słodzikiem lub skropić polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 50 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotować ze szczyptą soli według instrukcji na opakowaniu.
  • Do ciepłej kaszy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wsypać kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Banany zblendować na gładkie puree. Wbić jajka i dodać kaszę jaglaną z czekoladą. Zmiksować na jednolite ciasto. Miksujemy banany na puree, dodajemy jajka i masę czekoladę, dokładnie miksujemy, tak aby nie było grudek. Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
  • Podawać na deser lub jako zdrową słodką przekąskę.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Anna Szulc-Górska
więcej