Ciasto z orzechami włoskimi. Ekspresowy słodki wypiek na każdą okazję

ciasto z orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Ciasto z orzechami włoskimi jest pyszne i słodkie w sam raz.
łatwy
60 min
10

Dieta wegetariańska

Co można upiec z orzechów włoskich? Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest wyśmienite i aromatyczne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich. To doskonały deser na każdą okazję. Jego smak oczaruje każdego, kto go spróbuje. Przygotowania ciasta jest proste i robi się je ekspresowo. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na urzekające ciasto z orzechami włoskimi.

Jak przygotować orzechy włoskie do ciasta?

W tym łatwym i szybkim przepisie na pyszne ciasto orzechy włoskie nie wymagają szczególnego przygotowania. Wystarczy obrać je z łupin i posiekać, a następnie dodać do składników na ciasto. Jeżeli jednak chcecie pozbyć się skórki, można namoczyć orzechy włoskie w wodzie i odstawić na kilka godzin.

Ciasto z orzechami włoskimi – składniki

Do przygotowania domowego ciasta z dodatkiem pysznych i zdrowych orzechów włoskich potrzebne są proste produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Aby przygotować pyszne ciasto w domu, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • orzechy włoskie
  • mus jabłkowy
  • cukier trzcinowy
  • masło
  • rodzynki
  • jajka
  • cynamon
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?

Wyborne ciasto, za którego smak odpowiadają aromatyczne orzechy włoskie, nie jest skomplikowane. Przepis składa się z prostych kroków, a postępując według nich, obłędne orzechowe ciacho uda się na medal.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utarcie masła z cukrem i dodanie pozostałych mokrych składników
  • 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
  • 4. krok – przelania ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie ciasta z orzechami włoskimi w piekarniku
  • 6. krok – udekorowanie ciasta bitą śmietaną i orzechami włoskimi

Jak podawać ciasto z orzechami włoskimi?

Domowe ciasto z orzechami włoskimi to doskonały pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Wierzch ciasta dekoruje się bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzi się też polewa czekoladowa lub karmelowa. Porcje ciasta orzechowego można podać w towarzystwie domowych lodów. Ciasto pysznie smakuje z kawą, herbatą czy mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

  • do podania:
  • bita śmietana
  • posiekane orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, orzechami i rodzynkami.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch.
  • Wbić jajka, dodać mus jabłkowy i wlać sok z cytryny. Miksować do połączenia składników.
  • Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać suche składniki. Miksować do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać garścią posiekanych orzechów włoskich.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać udekorowane bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej