Ciasto z orzechami włoskimi. Ekspresowy słodki wypiek na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Co można upiec z orzechów włoskich? Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest wyśmienite i aromatyczne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich. To doskonały deser na każdą okazję. Jego smak oczaruje każdego, kto go spróbuje. Przygotowania ciasta jest proste i robi się je ekspresowo. Poznajcie łatwy, szybki i sprawdzony przepis na urzekające ciasto z orzechami włoskimi.
Jak przygotować orzechy włoskie do ciasta?
W tym łatwym i szybkim przepisie na pyszne ciasto orzechy włoskie nie wymagają szczególnego przygotowania. Wystarczy obrać je z łupin i posiekać, a następnie dodać do składników na ciasto. Jeżeli jednak chcecie pozbyć się skórki, można namoczyć orzechy włoskie w wodzie i odstawić na kilka godzin.
Ciasto z orzechami włoskimi – składniki
Do przygotowania domowego ciasta z dodatkiem pysznych i zdrowych orzechów włoskich potrzebne są proste produkty, które bez problemu można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Aby przygotować pyszne ciasto w domu, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- mąka pszenna
- orzechy włoskie
- mus jabłkowy
- cukier trzcinowy
- masło
- rodzynki
- jajka
- cynamon
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?
Wyborne ciasto, za którego smak odpowiadają aromatyczne orzechy włoskie, nie jest skomplikowane. Przepis składa się z prostych kroków, a postępując według nich, obłędne orzechowe ciacho uda się na medal.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utarcie masła z cukrem i dodanie pozostałych mokrych składników
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelania ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie ciasta z orzechami włoskimi w piekarniku
- 6. krok – udekorowanie ciasta bitą śmietaną i orzechami włoskimi
Jak podawać ciasto z orzechami włoskimi?
Domowe ciasto z orzechami włoskimi to doskonały pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Wierzch ciasta dekoruje się bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzi się też polewa czekoladowa lub karmelowa. Porcje ciasta orzechowego można podać w towarzystwie domowych lodów. Ciasto pysznie smakuje z kawą, herbatą czy mlekiem.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
do podania:- bita śmietana
- posiekane orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, orzechami i rodzynkami.
- Masło utrzeć z cukrem na puch.
- Wbić jajka, dodać mus jabłkowy i wlać sok z cytryny. Miksować do połączenia składników.
- Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać suche składniki. Miksować do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać garścią posiekanych orzechów włoskich.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać udekorowane bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi.