Ciasto pomarańczowe. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa

ciasto pomarańczowe
Autor: Shutterstock Ciasto pomarańczowe jet proste, szybkie i obłędnie pyszne.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Jak wykorzystać pomarańcze? Odpowiedź na to pytanie jest tak samo prosta jak przepis na domowe ciasto pomarańczowe. Ten słodki wypiek urzeka już aromatem, który unosi się po całym domu podczas pieczenia. Przepis nie jest trudny, a lista składników jest dość krótka. Oto łatwy przepis na szybkie ciasto pomarańczowe, w którym można się zakochać.

Ciasto pomarańczowe – składniki

Lista produktów, które wykorzystuje się do upieczenia pysznego domowego ciasta pomarańczowego, jest krótka. Znajdują się na niej tradycyjne składniki używane do słodkich wypieków. Potrzebna będzie więc mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, jajka i olej. Obowiązkowym składnikiem są tytułowe pomarańcze. Wykorzystuje się świeżo wyciśnięty sok oraz otartą skórkę pomarańczową. Smak ciasta podkręca dodatek cukru z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić ciasto pomarańczowe?

Przepis na pyszne ciasto w pomarańczowym smaku nie jest trudny. Postępując według niego kroku po kroku, uda się już za pierwszym razem. Do jego przygotowania przyda się mikser, miska i łopatka. Jak więc upiec doskonałe ciasto pomarańczowe?

Do ubitych na puch jajek z cukrem dodaje się olej i mleko oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, a następnie miesza się z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki połączą się w jednolite i gładkie ciasto, przekład się je do formy. Najlepsza będzie keksówka, którą warto wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Jak upiec ciasto pomarańczowe?

Pyszne domowe ciasto o aromacie pomarańczy piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 160 stopni C. Czas pieczenia wynosi 50 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy włożony w nie patyczek będzie suchy. Formę wyjmuje się z piekarnika i odstawia ciasto do lekkiego ostygnięcia. Następnie wypiek należy ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na deskę lub kratkę. W ten sposób powinno całkowicie ostygnąć.

Kiedy podawać ciasto pomarańczowe?

Domowe ciasto pomarańczowe to pyszny słodki wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Można upiec je na święta Bożego Narodzenia, dodając szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika. Ciasto pomarańczowe ma orzeźwiający smak, dlatego sprawdzi się też w czasie ciepłych dni.

Przed podaniem ciasto pomarańczowe można udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakuje z polewą czekoladową lub karmelową. Piękną dekoracją są plasterki pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 160 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch.
  • Cały czas ubijając, dodać skórkę z pomarańczy i cienkim strumieniem wlać olej cały.
  • Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wlewać mleko oraz sok z pomarańczy.
  • Stopniowo dodawać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić 10 minut do lekkiego do ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na deskę lub kratkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem oraz plasterkami pomarańczy.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
więcej