Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Zachwycający deser na każdą okazję

ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą
Autor: Shutterstock Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą to doskonały przepis na domowy słodki wypiek.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą jest zachwycające pod każdym względem. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a składniki łatwo dostępne. Przyjemny pomarańczowy aromat czuć już w trakcie pieczenia. Ciasto z dodatkiem żurawiny jest uniwersalne i sprawdzi się na najróżniejsze okazje. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą – składniki

Do przygotowania pysznego ciasta z żurawiną i białą czekoladą wykorzystuje się proste składniki, które łatwo kupić przez cały rok. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Do ciasta dodaje się świeżą żurawinę. Można wykorzystać mrożonkę, ale należy pamiętać, aby do ciasta dodać rozmrożone i osuszone owoce.

Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej produkty, które często wykorzystuje się podczas pieczenia domowych słodkich wypieków. Co więc jest potrzebne, aby upiec obłędne ciasto pomarańczowe z dodatkiem żurawiny i białej czekolady?

Jak zrobić ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą?

Obłędne ciasto z dodatkiem świeżej żurawiny i skórki pomarańczowej jest bardzo łatwe. Nie ma potrzebny wyrabiania ciasta, ani miksowania składników. Wystarczy wymieszać je łyżką. Nawet jeżeli nie czujecie się zbyt mocni w domowych słodkich wypiekach, z tym sprawdzonym przepisem pyszne ciasto zrobicie bezbłędnie.

Przepis na wyborne pomarańczowe ciasto z żurawiną oraz białą czekoladą został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków.

  • 1. krok – roztopienie białej czekolady z olejem
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – wymieszanie składników suchych
  • 4. krok – połączenie składników mokrych i suchych oraz wymieszanie ich z żurawiną
  • 5. krok – upieczenie ciasta pomarańczowego z żurawiną w piekarniku

Jak podawać ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą?

Pyszne i aromatyczne ciasto pomarańczowe wzbogacone żurawiną i białą czekoladą jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. Sprawdzi się na święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Można upiec je na urodziny czy imieniny. Tak naprawdę ciasto pomarańczowe z żurawiną jest tak dobre i łatwe, że można je zrobić, kiedy tylko najdzie ochota na pyszny domowy słodki wypiek.

Gotowe ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą dekoruje się polewą. Przygotowuje się ją z białej czekolady i soku pomarańczowego. Równie dobrze smakuje z dodatkiem klasycznej polewy czekoladowej. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli
  •  
  • Polewa z białej czekolady:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać olej. Dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z olejem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski wbić jajka. Wlać mleko i roztopioną białą czekoladę z olejem. Dodać skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać.
  • Do drugiej miski przesypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Składniki mokre połączyć z suchymi. Wymieszać do połączenia.
  • Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto się piecze, przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać sok z pomarańczy i wymieszać.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Udekorować polewą z białej czekolady.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej