Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Zachwycający deser na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą jest zachwycające pod każdym względem. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a składniki łatwo dostępne. Przyjemny pomarańczowy aromat czuć już w trakcie pieczenia. Ciasto z dodatkiem żurawiny jest uniwersalne i sprawdzi się na najróżniejsze okazje. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą.
Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą – składniki
Do przygotowania pysznego ciasta z żurawiną i białą czekoladą wykorzystuje się proste składniki, które łatwo kupić przez cały rok. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Do ciasta dodaje się świeżą żurawinę. Można wykorzystać mrożonkę, ale należy pamiętać, aby do ciasta dodać rozmrożone i osuszone owoce.
Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej produkty, które często wykorzystuje się podczas pieczenia domowych słodkich wypieków. Co więc jest potrzebne, aby upiec obłędne ciasto pomarańczowe z dodatkiem żurawiny i białej czekolady?
- mąka pszenna
- świeża żurawina
- cukier
- olej
- mleko
- jajka
- biała czekolada
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
- szczypta soli
- skórka pomarańczowa
Jak zrobić ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą?
Obłędne ciasto z dodatkiem świeżej żurawiny i skórki pomarańczowej jest bardzo łatwe. Nie ma potrzebny wyrabiania ciasta, ani miksowania składników. Wystarczy wymieszać je łyżką. Nawet jeżeli nie czujecie się zbyt mocni w domowych słodkich wypiekach, z tym sprawdzonym przepisem pyszne ciasto zrobicie bezbłędnie.
Przepis na wyborne pomarańczowe ciasto z żurawiną oraz białą czekoladą został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – roztopienie białej czekolady z olejem
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych
- 3. krok – wymieszanie składników suchych
- 4. krok – połączenie składników mokrych i suchych oraz wymieszanie ich z żurawiną
- 5. krok – upieczenie ciasta pomarańczowego z żurawiną w piekarniku
Jak podawać ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą?
Pyszne i aromatyczne ciasto pomarańczowe wzbogacone żurawiną i białą czekoladą jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. Sprawdzi się na święta jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Można upiec je na urodziny czy imieniny. Tak naprawdę ciasto pomarańczowe z żurawiną jest tak dobre i łatwe, że można je zrobić, kiedy tylko najdzie ochota na pyszny domowy słodki wypiek.
Gotowe ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą dekoruje się polewą. Przygotowuje się ją z białej czekolady i soku pomarańczowego. Równie dobrze smakuje z dodatkiem klasycznej polewy czekoladowej. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 100 g białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki soku z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać olej. Dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z olejem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski wbić jajka. Wlać mleko i roztopioną białą czekoladę z olejem. Dodać skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać.
- Do drugiej miski przesypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszać.
- Składniki mokre połączyć z suchymi. Wymieszać do połączenia.
- Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto się piecze, przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać sok z pomarańczy i wymieszać.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Udekorować polewą z białej czekolady.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.