Ciasto mózg - przerażający placek na Halloween w kształcie ludzkiego mózgu

Ciasto mózg
Autor: Shutterstock Ciasto mózg to idealny deser na halloweenowy wieczór
łatwy
50 min
10

Ciasto mózg wygląda realistycznie i strasznie. No ale to ciasto na Halloween, więc raz w roku można je przygotować. W naszej wersji smakuje dobrze - jak malinowy red velvet.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła lub margaryny

    1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • sól
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
  • Krem:
  • 0,5 kostki masła
  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
  • Masa plastyczna:
  • 300 g pianek marshmallows
  • 4 łyżki wody
  • 3 szklanki cukru pudru
  • Oraz
  • dżem malinowy
  • 2-3 łyżki grenadyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło ubić na jasną, puszystą masę z cukrem.
  • Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać do miski.
  • Do maślanki dodać barwnik i esencję waniliową i dokładnie wymieszać.
  • Do masy maślanej dodać 2 jajka i 3-4 łyżki mieszanki suchych składników i dokładnie zmiksować,
  • Dodać do masy kolejne dwa jajka i miksować do połączenia składników.
  • Dodać część suchych składników, wymieszać, dodać maślankę i , zmiksować, dodać resztę suchych składników.
  • Na koniec do ciasta dodaj ocet wymieszany z sodą i ręcznie wymieszaj go z ciastem.
  • Przelej ciasto do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 17 st. C na ok 45 minut.
  • Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Aby przygotować krem masło ubić z serkiem i połowa cukru na puszystą masę.
  • Dodać syrop malinowy i resztę cukru i miksować do całkowitego połączenia składników. Krem odstawić do lodówki
  • Pianki rozpuścić w garnku lub misce - najbezpieczniej zrobić to na parze, z pewnością się wtedy nie przypalą.
  • Do pianek dodać wodę, podgrzewać i mieszać aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy to nastąpi dodać część cukru i wymieszać.
  • Masę przełożyć na stolnicę i zagniatać podsypując cukrem pudrem, aż do chwili, gdy przestanie przyjmować cukier.
  • Masę pokroić na kawałki, każdy z nich uformować w długi, cienki wałeczek.
  • Wystudzone ciasto obkroić tak aby przybrało kształt mózgu. Przekroić je na dwa blaty.
  • Dolny blat posmarować kremem, pozostawiając nieco na wierzch. Przykryć górnym płatem, wierzch posmarować cienką warstwa kremu.
  • Z wałeczków masy piankowej formować na wierchu ciasta zwoje mózgowe, warstewka kremu, która jest na cieście sprawi, że łatwiej się przykleją.
  • tak przygotowany mózg posmarować dżemem malinowym i skropić grenadyną.
Halloweenowe ciasteczka
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej