Ciasto mózg - przerażający placek na Halloween w kształcie ludzkiego mózgu
2023-10-27
łatwy
50 min
10
Ciasto mózg wygląda realistycznie i strasznie. No ale to ciasto na Halloween, więc raz w roku można je przygotować. W naszej wersji smakuje dobrze - jak malinowy red velvet.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru - 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- sól
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
- Krem:
- 0,5 kostki masła
- 100 g serka śmietankowego
- 2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
- Masa plastyczna:
- 300 g pianek marshmallows
- 4 łyżki wody
- 3 szklanki cukru pudru
- Oraz
- dżem malinowy
- 2-3 łyżki grenadyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ubić na jasną, puszystą masę z cukrem.
- Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać do miski.
- Do maślanki dodać barwnik i esencję waniliową i dokładnie wymieszać.
- Do masy maślanej dodać 2 jajka i 3-4 łyżki mieszanki suchych składników i dokładnie zmiksować,
- Dodać do masy kolejne dwa jajka i miksować do połączenia składników.
- Dodać część suchych składników, wymieszać, dodać maślankę i , zmiksować, dodać resztę suchych składników.
- Na koniec do ciasta dodaj ocet wymieszany z sodą i ręcznie wymieszaj go z ciastem.
- Przelej ciasto do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 17 st. C na ok 45 minut.
- Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Aby przygotować krem masło ubić z serkiem i połowa cukru na puszystą masę.
- Dodać syrop malinowy i resztę cukru i miksować do całkowitego połączenia składników. Krem odstawić do lodówki
- Pianki rozpuścić w garnku lub misce - najbezpieczniej zrobić to na parze, z pewnością się wtedy nie przypalą.
- Do pianek dodać wodę, podgrzewać i mieszać aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy to nastąpi dodać część cukru i wymieszać.
- Masę przełożyć na stolnicę i zagniatać podsypując cukrem pudrem, aż do chwili, gdy przestanie przyjmować cukier.
- Masę pokroić na kawałki, każdy z nich uformować w długi, cienki wałeczek.
- Wystudzone ciasto obkroić tak aby przybrało kształt mózgu. Przekroić je na dwa blaty.
- Dolny blat posmarować kremem, pozostawiając nieco na wierzch. Przykryć górnym płatem, wierzch posmarować cienką warstwa kremu.
- Z wałeczków masy piankowej formować na wierchu ciasta zwoje mózgowe, warstewka kremu, która jest na cieście sprawi, że łatwiej się przykleją.
- tak przygotowany mózg posmarować dżemem malinowym i skropić grenadyną.
Halloweenowe ciasteczka