Ciasto migdałowe. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Przepyszne i aromatyczne ciasto migdałowe robi się łatwo i szybko. To prosty przepis na perfekcyjny deser, który można serwować przez cały rok. Jakie jeszcze ma zalety? Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne ciasto z migdałami.
Jak zrobić ciasto migdałowe?
Upieczenie ciasta podzielone jest na dwa etapy. Pierwszym z nich jest wyrobienie zwartego ciasta na spód. Po rozwałkowaniu wykłada się nim dno formy. Drugi etap to przygotowanie masy migdałowej. Najpierw należy ubić jajka z cukrem i skórką cytrynową. Następnie łyżka po łyżce dodaje się zmielone migdały i cynamon. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, przelewa się ją na wcześniej przygotowany spód, wyrównuje i posypuje płatkami migdałowymi. Ciasto migdałowe piecze się pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzone i pokrojone na porcje ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na ciasto migdałowe
- Jeżeli lubicie słodkie domowe wypieki, ten przepis na pewno podbije Wasze kubki smakowe. Receptura jest prosta i sprawdzona.
- Przygotowanie ciasta na spód i masy migdałowej nie zajmuje wiele czasu. W sumie to około 20 minut.
- Czas pieczenia ciasta migdałowego wynosi tylko pół godziny.
- Ciasto na spód robi się za pomocą miksera lub robota planetarnego. Można też wyrobić je ręcznie.
- Smak ciasta podkręca cynamon. Sprawdzi się też kardamon czy gotowa przyprawa do piernika.
- Skórkę otartą z cytryny zastąpi z pomarańczy. Można użyć kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową.
Kiedy podawać ciasto migdałowe?
To pyszne i aromatyczne domowe ciasto z migdałową masą jest uniwersalne i sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że robi się je tak prosto i szybko, można upiec je nawet w ostatniej chwili. Przepis warto zapisać, ponieważ migdałowe ciasto będzie świetnie smakować w czasie świąt, rodzinnych uroczystości i jubileuszy czy urodzinowych imprez. Pysznie smakuje z kawą, herbatą czy mlekiem.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
masa migdałowa:- 250 g zmielonych migdałów
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko ubić jajko z łyżką wody, cukrem i cynamonem. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż powstanie zwarte ciasto. Rozwałkować je na kształt formy i wyłożyć nim dno posmarowane masłem i oprószone mąką.
- Jajka ubić z cukrem i skórką cytrynową. Do piany wsypać zmielone migdały i cynamon. Masę przelać na spód i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.