Ciasto migdałowe. Tak pyszne, że rozpływa się w ustach

ciasto migdałowe
Autor: Shutterstock Ciasto migdałowe to obłędny słodki wypiek na każdą okazję i nie tylko.
łatwy
45 min
12

Przepyszne i aromatyczne ciasto migdałowe robi się łatwo i szybko. To prosty przepis na perfekcyjny deser, który można serwować przez cały rok. Jakie jeszcze ma zalety? Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne ciasto z migdałami.

Jak zrobić ciasto migdałowe?

Upieczenie ciasta podzielone jest na dwa etapy. Pierwszym z nich jest wyrobienie zwartego ciasta na spód. Po rozwałkowaniu wykłada się nim dno formy. Drugi etap to przygotowanie masy migdałowej. Najpierw należy ubić jajka z cukrem i skórką cytrynową. Następnie łyżka po łyżce dodaje się zmielone migdały i cynamon. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, przelewa się ją na wcześniej przygotowany spód, wyrównuje i posypuje płatkami migdałowymi. Ciasto migdałowe piecze się pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzone i pokrojone na porcje ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na ciasto migdałowe

  • Jeżeli lubicie słodkie domowe wypieki, ten przepis na pewno podbije Wasze kubki smakowe. Receptura jest prosta i sprawdzona.
  • Przygotowanie ciasta na spód i masy migdałowej nie zajmuje wiele czasu. W sumie to około 20 minut.
  • Czas pieczenia ciasta migdałowego wynosi tylko pół godziny.
  • Ciasto na spód robi się za pomocą miksera lub robota planetarnego. Można też wyrobić je ręcznie.
  • Smak ciasta podkręca cynamon. Sprawdzi się też kardamon czy gotowa przyprawa do piernika.
  • Skórkę otartą z cytryny zastąpi z pomarańczy. Można użyć kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową.

Kiedy podawać ciasto migdałowe?

To pyszne i aromatyczne domowe ciasto z migdałową masą jest uniwersalne i sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że robi się je tak prosto i szybko, można upiec je nawet w ostatniej chwili. Przepis warto zapisać, ponieważ migdałowe ciasto będzie świetnie smakować w czasie świąt, rodzinnych uroczystości i jubileuszy czy urodzinowych imprez. Pysznie smakuje z kawą, herbatą czy mlekiem.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • masa migdałowa:
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko ubić jajko z łyżką wody, cukrem i cynamonem. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż powstanie zwarte ciasto. Rozwałkować je na kształt formy i wyłożyć nim dno posmarowane masłem i oprószone mąką.
  • Jajka ubić z cukrem i skórką cytrynową. Do piany wsypać zmielone migdały i cynamon. Masę przelać na spód i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
więcej