W czym piec ciasto? Na blasze, w silikonowej formie, a może w prodziżu?

2016-09-20 11:50

W czym piec ciasto, aby nie przywierało i znakomicie smakowało? Jest wiele możliwości - sprawdź, która z nich najlepiej ci odpowiada.

w-czym-piec-ciasto.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Najczęściej ciasta pieczemy w blachach do ciast - metalowych bądź teflonowych

Spis treści

  1. W czym piec ciasto: piekarnik czy kuchenka mikrofalowa?
  2. W czym piec ciasto? Formy i blachy

Pieczenie ciasta nie jest skomplikowane, ale okazuje się, że nie wszyscy mają do tego talent. W czym więc piec ciasto, aby było smaczne i dopieczone?

W czym piec ciasto: piekarnik czy kuchenka mikrofalowa?

Najczęściej ciasta pieczemy w piekarnikach: gazowych lub elektrycznych. Elektryczne piekarniki z termoobiegiem mogą przyspieszyć pieczenie ciasta, a także pomóc, aby upiekło się ono równomiernie. 

Niektóre kuchenki mikrofalowe mają także możliwość pieczenia w nich ciast, warto jednak wiedzieć, że powinniśmy robić to w formach przeznaczonych specjalnie do mikrofali. Starym, ale sprawdzonym sposobem na pieczenie ciast jest prodiż. To popularne kiedyś urządzenie do pieczenia, dziś jest już rzadko stosowane.

W czym piec ciasto? Formy i blachy

Aby włożyć i upiec ciasto w piekarniku, musimy je w czymś umieścić. Najczęściej ciasta pieczemy w blachach do ciast, metalowych bądź teflonowych. Blachę metalową należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, aby ciasto nie przylegało. Popularne i wygodne są stosowane ostatnio do pieczenia formy i blachy silikonowe, z których łatwo wydobędziemy już upieczone ciasto. Do pieczenia ciast możemy też używać specjalnie przygotowanych do wysokich temperatur glinianych ceramicznych form – na przykład do pieczenia tart.