Ciasto marmurkowe z polewą czekoladową. Obłędnie wygląda, tak samo smakuje
Jeżeli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto, polecamy ten łatwy przepis. Ciasto marmurkowe prezentuje się obłędnie, smakuje rewelacyjnie i jest bardzo łatwe do samodzielnego wykonania. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten prosty przepis.
Przepis na ciasto marmurkowe z polewą czekoladową
- Postępując według tego sprawdzonego przepisu, ciasto upiecze każdy. Marmurkowy wypiek to prosty przepis na super deser i przyjemnie spędzony czas w gronie rodziny i przyjaciół.
- Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut. Pieczenie trwa 40 minut. Dzięki temu pyszne ciasto marmurkowe można zrobić nawet w ostatniej chwili.
- Lista składników to tradycyjne produkty wykorzystywane do pieczenia ciast. Mąka pszenna, jajka, cukier, masło, jogurt grecki, wanilia, proszek do pieczenia oraz kakao są łatwo dostępne w małych i dużych sklepach.
- Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wcześniej wyjąć je z lodówki.
- Ciasto piecze się z mąki pszennej, ale równie dobre będzie z mąki orkiszowej jasnej.
- Marmurkowe ciasto piecze się w prostokątnej formie zwanej keksówką o długości 30 cm.
Jak udekorować ciasto marmurkowe z polewą czekoladową?
Ciasto pięknie wygląda i świetne smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej. Można też udekorować je słonym karmelem, posypać cukrem pudrem lub upiec z kruszonką. Zanim ciasto wyląduje w piekarniku, wierzch można posypać posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi czy wiórkami kokosowymi.
Z czym podawać ciasto marmurkowe z polewą czekoladową?
Ciasto pysznie smakuje samo, ale warto podać do niego aromatyczną kawę lub owocową herbatę. Pasuje również kompot. Do porcji ciasta marmurkowego można dodać po kulce domowych lodów. Super smakuje z bitą śmietaną. Sprawdzą się też świeże owoce, domowe konfitury i miód.
SKŁADNIKI
- 160 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 100 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Polewa:- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać jogurt grecki i ekstrakt z wanilii.
- Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao i wymieszać.
- Obie masy za pomocą łyżki nakładać naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a po 15 minutach wyjąć z formy.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę czekoladową. Obie czekolady połamać na małe kawałki i przełożyć do rondelka. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopią. Wlać olej, wymieszać i zestawić z ognia.
- Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i odstawić do zastygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje.