Ciasto Lion bez pieczenia. Prosty przepis na oryginalny i uniwersalny deser

2023-03-27 16:28

Ciasto Lion bez pieczenia to prawdziwy hit internetu. Nic dziwnego, ponieważ deser smakuje rewelacyjnie, a przepis nie jest skomplikowany. Doskonale smakuje o każdej porze roku i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Zobaczcie, jak zrobić ciasto Lion, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem.

ciasto Lion

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ciasto Lion to obłędny deser bez pieczenia, który zachwyci każde podniebienie.
łatwy
60 min
12

Jak zrobić ciasto Lion?

Przygotowanie pysznego Liona zaczyna się od zrobienia budyniu, który po ostygnięciu należy zmiksować z miękkim masłem. Na dnie formy układa się herbatniki, wykłada kajmak i przykrywa drugą warstwą ciasteczek. Następna warstwa to krem budyniowy oraz herbatniki. Ciasto wieńczy krem budyniowy z dodatkiem masła orzechowego, które przyjemnie podkręca smak deseru. Wierzch ciasta posypuje się orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane ciasto Lion należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Przepis na ciasto Lion

  • To dość nieskomplikowany przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Trzeba jednak postępować według tej receptury, aby deser udał się już za pierwszym razem.
  • Na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Dlatego dobrze jest mieć go w zapasie, aby się nie spieszyć i niepotrzebnie denerwować.
  • Na liście składników znajdują się proste produkty, które są łatwo dostępne w sklepach. Dzięki temu ciasto Lion można robić, kiedy tylko najdzie ochota na pyszny deser bez pieczenia.
  • Ciasto najlepiej zrobić w prostokątnej formie o wymiarach 20 cm x 35 cm.
  • Spód do ciasta można zrobić z wafelków śmietankowych lub orzechowych.
  • Wierzch ciasta Lion można udekorować nie tylko orzeszkami ziemnymi, ale także nerkowcami, włoskimi, laskowymi lub pekanami.
  • Lion będzie prezentował się jeszcze bardziej efektownie, jeżeli udekoruje się go polewą czekoladową.
  • Gotowe ciasto Lion bez pieczenia należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej jednak, aby spędziło w chłodzie całą noc.

Kiedy podawać ciasto Lion?

To pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia, jest uniwersalne. Świetnie smakuje i pasuje na wiele rożnych okazji. Sprawdzi się na imprezie imieninowej, a na urodzinach zastąpi tort. Zrobi wrażenie na gościach podczas rodzinnej uroczystości i w czasie świąt. Lion to również pomysł na słodkie małe co nieco do kawy lub herbaty, kiedy najdzie ochota na smakowity deser bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 750 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 400 g herbatników Petit Beurre
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych i włoskich
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba budynie wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka przelać do rondelka i zagotować. Wsypać cukier i wlać zimne mleko z budyniami. Wymieszać i podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć 1/3 herbatników, wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować, aż masa będzie jednolita. Podzielić na 2 równe części i jedną z nich od razu wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.
  • Pozostałą masę budyniową zmiksować z masłem orzechowym. Równomiernie wyłożyć na herbatniki. Posypać orzeszkami ziemnymi i włoskimi, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...