Ciasto Lion bez pieczenia. Prosty przepis na oryginalny i uniwersalny deser
Ciasto Lion bez pieczenia to prawdziwy hit internetu. Nic dziwnego, ponieważ deser smakuje rewelacyjnie, a przepis nie jest skomplikowany. Doskonale smakuje o każdej porze roku i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Zobaczcie, jak zrobić ciasto Lion, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem.
Jak zrobić ciasto Lion?
Przygotowanie pysznego Liona zaczyna się od zrobienia budyniu, który po ostygnięciu należy zmiksować z miękkim masłem. Na dnie formy układa się herbatniki, wykłada kajmak i przykrywa drugą warstwą ciasteczek. Następna warstwa to krem budyniowy oraz herbatniki. Ciasto wieńczy krem budyniowy z dodatkiem masła orzechowego, które przyjemnie podkręca smak deseru. Wierzch ciasta posypuje się orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane ciasto Lion należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przepis na ciasto Lion
- To dość nieskomplikowany przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Trzeba jednak postępować według tej receptury, aby deser udał się już za pierwszym razem.
- Na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Dlatego dobrze jest mieć go w zapasie, aby się nie spieszyć i niepotrzebnie denerwować.
- Na liście składników znajdują się proste produkty, które są łatwo dostępne w sklepach. Dzięki temu ciasto Lion można robić, kiedy tylko najdzie ochota na pyszny deser bez pieczenia.
- Ciasto najlepiej zrobić w prostokątnej formie o wymiarach 20 cm x 35 cm.
- Spód do ciasta można zrobić z wafelków śmietankowych lub orzechowych.
- Wierzch ciasta Lion można udekorować nie tylko orzeszkami ziemnymi, ale także nerkowcami, włoskimi, laskowymi lub pekanami.
- Lion będzie prezentował się jeszcze bardziej efektownie, jeżeli udekoruje się go polewą czekoladową.
- Gotowe ciasto Lion bez pieczenia należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej jednak, aby spędziło w chłodzie całą noc.
Kiedy podawać ciasto Lion?
To pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia, jest uniwersalne. Świetnie smakuje i pasuje na wiele rożnych okazji. Sprawdzi się na imprezie imieninowej, a na urodzinach zastąpi tort. Zrobi wrażenie na gościach podczas rodzinnej uroczystości i w czasie świąt. Lion to również pomysł na słodkie małe co nieco do kawy lub herbaty, kiedy najdzie ochota na smakowity deser bez pieczenia.
SKŁADNIKI
- 750 ml mleka
- 1 puszka masy kajmakowej
- 400 g herbatników Petit Beurre
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych i włoskich
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba budynie wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka przelać do rondelka i zagotować. Wsypać cukier i wlać zimne mleko z budyniami. Wymieszać i podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć 1/3 herbatników, wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.
- Miękkie masło ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować, aż masa będzie jednolita. Podzielić na 2 równe części i jedną z nich od razu wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.
- Pozostałą masę budyniową zmiksować z masłem orzechowym. Równomiernie wyłożyć na herbatniki. Posypać orzeszkami ziemnymi i włoskimi, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem pokroić na porcje.