Ciasto Lion bez pieczenia. Prosty przepis na oryginalny i uniwersalny deser

ciasto Lion
Autor: Shutterstock Ciasto Lion to obłędny deser bez pieczenia, który zachwyci każde podniebienie.
łatwy
60 min
12

Ciasto Lion bez pieczenia to prawdziwy hit internetu. Nic dziwnego, ponieważ deser smakuje rewelacyjnie, a przepis nie jest skomplikowany. Doskonale smakuje o każdej porze roku i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Zobaczcie, jak zrobić ciasto Lion, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem.

Jak zrobić ciasto Lion?

Przygotowanie pysznego Liona zaczyna się od zrobienia budyniu, który po ostygnięciu należy zmiksować z miękkim masłem. Na dnie formy układa się herbatniki, wykłada kajmak i przykrywa drugą warstwą ciasteczek. Następna warstwa to krem budyniowy oraz herbatniki. Ciasto wieńczy krem budyniowy z dodatkiem masła orzechowego, które przyjemnie podkręca smak deseru. Wierzch ciasta posypuje się orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane ciasto Lion należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Przepis na ciasto Lion

  • To dość nieskomplikowany przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Trzeba jednak postępować według tej receptury, aby deser udał się już za pierwszym razem.
  • Na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Dlatego dobrze jest mieć go w zapasie, aby się nie spieszyć i niepotrzebnie denerwować.
  • Na liście składników znajdują się proste produkty, które są łatwo dostępne w sklepach. Dzięki temu ciasto Lion można robić, kiedy tylko najdzie ochota na pyszny deser bez pieczenia.
  • Ciasto najlepiej zrobić w prostokątnej formie o wymiarach 20 cm x 35 cm.
  • Spód do ciasta można zrobić z wafelków śmietankowych lub orzechowych.
  • Wierzch ciasta Lion można udekorować nie tylko orzeszkami ziemnymi, ale także nerkowcami, włoskimi, laskowymi lub pekanami.
  • Lion będzie prezentował się jeszcze bardziej efektownie, jeżeli udekoruje się go polewą czekoladową.
  • Gotowe ciasto Lion bez pieczenia należy wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej jednak, aby spędziło w chłodzie całą noc.

Kiedy podawać ciasto Lion?

To pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia, jest uniwersalne. Świetnie smakuje i pasuje na wiele rożnych okazji. Sprawdzi się na imprezie imieninowej, a na urodzinach zastąpi tort. Zrobi wrażenie na gościach podczas rodzinnej uroczystości i w czasie świąt. Lion to również pomysł na słodkie małe co nieco do kawy lub herbaty, kiedy najdzie ochota na smakowity deser bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 750 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 400 g herbatników Petit Beurre
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych i włoskich
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba budynie wymieszać w szklance mleka. Resztę mleka przelać do rondelka i zagotować. Wsypać cukier i wlać zimne mleko z budyniami. Wymieszać i podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć 1/3 herbatników, wyłożyć masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować, aż masa będzie jednolita. Podzielić na 2 równe części i jedną z nich od razu wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.
  • Pozostałą masę budyniową zmiksować z masłem orzechowym. Równomiernie wyłożyć na herbatniki. Posypać orzeszkami ziemnymi i włoskimi, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej