Ciasto Dzień Kobiet. Tym obłędnym deserem zachwycisz partnerkę nie tylko 8 marca

ciasto dzień kobiet
Autor: Shutterstock Ciasto Dzień Kobiet to super deser na to wyjątkowe święto.
łatwy
120 min
6

8 marca przypada bardzo ważne święto. Dzień Kobiet obchodzony jest niemal na cały świecie. Jak najlepiej go uczcić? Oprócz życzeń i kwiatów warto upiec przepyszne ciasto Dzień Kobiet, które zachwyci wyglądem i zauroczy smakiem.

Jak zrobić ciasto Dzień Kobiet?

Dzień Kobiet to deser, który zaskakuje wieloma smakami łączącymi się w jedną pyszną całość. To ciasto warstwowe, które składa się z trzech blatów w rożnych smakach przełożonych wiśniową galaretką i kremem agrestowym.

Przygotowanie ciasta należy zacząć od upieczenia spodów – jasnego, makowego i kakaowego. Na dnie tortownicy ląduje jasny blat, a na nim wiśniowa galaretka z owocami. Następną warstwą jest blat makowy i krem z dodatkiem agrestowej galaretki. Wierzch ciasta wieńczy blat kakaowy oraz aksamitna polewa czekoladowa, chipsy czekoladowe i wiśnie. Tak przygotowane ciasto powinno spędzić kilka godzin w lodówce.

Przepis na ciasto Dzień Kobiet

  • To łatwy przepis na obłędne ciasto warstwowe. Trzeba jednak postępować według niego krok po kroku, aby przygotowanie przebiegło bez przykrych niespodzianek.
  • Dzień Kobiet wymaga trochę pracy, cierpliwości i czasu. W sumie zrobienie ciasta zajmuje około dwóch godzin.
  • Na liście składników znalazły się produkty, które są łatwo dostępne w wielu sklepach, a część z nich zawsze jest w domu.
  • Można użyć mrożonych wiśni, ale trzeba je wcześniej rozmrozić, a następnie przesmażyć.

Kiedy podawać ciasto Dzień Kobiet?

To doskonałe ciasto zawsze będzie smakować 8 marca, ale i nie tylko. Pyszne warstwowe ciasto z wiśniami można serwować na różne okazje, święta i jubileusze. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się też w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Może być też ciekawym zamiennikiem tradycyjnego tortu urodzinowego.

Ciasto Dzień Kobiet dekoruje się polewą czekoladową, chipsami czekoladowymi i wiśniami. Sprawdzi się też polewa karmelowa, starta czekolada, posiekane orzechy i wisienki koktajlowe. Deser na Dzień Kobiet doskonale prezentuje się ozdobiony listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki maku
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 25 g masła

  • dodatkowo:
  • 350 g drylowanych wiśni
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej + 2 szklanki wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej + 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki chipsów czekoladowych
  • kilka wiśni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodać żółtka. Cały czas ucierając, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy.
  • Ciasto podzielić na 3 równe części. Do pierwszej dodać mak, a do drugiej kakao. Trzecia część zostawić bez dodatków. Każdą cześć upiec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Blaty odstawić do ostygnięcia.
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Dodać wiśnie i wymieszać. Przełożyć na jasny blat i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać galaretkę agrestową i miksować do połączenia składników.
  • Na warstwie wiśniowej ułożyć blat makowy i wyłożyć krem agrestowy. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
  • Na wierzch ciasta położyć blat kakaowy i udekorować polewą czekoladową. Posypać chipsami czekoladowymi i ułożyć wiśnie. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać na deser z okazji Dnia Kobiet i nie tylko.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej