Ciasto czekoladowe z malinami jak z najlepszej cukierni. Można się zakochać
Dieta wegetariańska
Ciasto czekoladowe z malinami jest przepyszne i zachwycające. To super pomysł na oryginalny deser, w którym można się zakochać od pierwszego kęsa. Jak więc zrobić ten malinowy przysmak z czekoladą? Wybierzcie ten łatwy i sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z malinami.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami?
Przepis na to wyborne ciasto czekoladowe nie jest trudny. Postępując według niego krok po kroku, uda się już za pierwszym razem. Masło, kakao, czekoladę, likier lub sok należy umieścić w rondelku i podgrzewać, aż składniki się połączą. Po ostudzeniu miesza się je z ubitymi na puch żółtkami i cukrem oraz mąką. Na koniec dodaje się sztywną i błyszczącą pianę z białek. Składniki miesza się łyżka. Ciasto przelewa się do formy, a na wierzchu układa maliny i wciska je w masę. Ciasto czekoladowe piecze się w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Dlaczego warto zrobić ciasto czekoladowe z malinami?
- Przepis na ciasto czekoladowe z malinami nie jest skomplikowany.
- Ciasto z dodatkiem malin robi się dość szybko.
- Lista składników to proste produkty, które są łatwo dostępne.
- Poza sezonem na świeże owoce sprawdzą się mrożone maliny.
Kiedy podawać ciasto czekoladowe z malinami?
Przepis na to pyszne ciasto z czekoladą i malinami jest uniwersalny i można z niego korzystać przez cały rok. To propozycja na pyszny deser, który jest doskonałym połączeniem słodkich malin i czekolady. Zachwyci rodzinę po niedzielnym obiedzie. Ciasto z malinami można podawać na różne okazje i zastąpi tort urodzinowy. Ciasto pysznie smakuje z domowymi lodami lub bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 200 g czekolady deserowej
- 1 i 1/2 szklanki malin
- 125 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 1/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 60 ml wody
- 50 ml alkoholu likieru lub soku pomarańczowego
- 5 jajek
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło i połamaną czekoladę. Wsypać kakao, wlać wodę, likier lub sok pomarańczowy. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać pozostały cukier. Miksować, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
- Żółtka ubić z połową cukru na puch. Stopniowo dodawać krem czekoladowy i mieszać do połączenia składników. Wsypać mąkę i miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 3/4 malin wyłożyć na ciasto, lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje i udekorować pozostałymi malinami. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.