Biorę dojrzałe banany i mieszam z tymi produktami. W mig robię aromatyczne ciasto

szybkie ciasto bananowe z cynamonem
Autor: Shutterstock Z dojrzałych bananów upiecz wyborne ciasto. Jego smak podkręca ta aromatyczna przyprawa.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis. Wyborne szybkie ciasto bananowe o głębokim aromacie cynamonu to doskonały słodki wypiek. Zachwyci nie tylko wyśmienitym smakiem i puszystą konsystencją, ale i bardzo łatwym przygotowaniem. Oto prosty przepis na pyszne i aromatyczne ciasto bananowe z cynamonem, które robi się błyskawicznie.

Szybkie ciasto bananowe z cynamonem – składniki

Nie ma to jak dobre domowe ciasto. Jednym z pomysłów na słodki wypiek, który łatwo i szybko można zrobić samodzielnie, jest znakomite ciasto bananowe z dodatkiem korzennej przyprawy. Robi się je z kilku składników, które są łatwo dostępne. Być może macie je w domu, więc nawet wyjście do sklepu nie jest konieczne. Do tego słodkiego ciasta najlepsze są dojrzałe banany. Zamiast je wyrzucać, warto wykorzystać je upieczenia domowego ciasta.

Co jest potrzebne, aby upiec pyszne i szybkie ciasto bananowe? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • banany
  • mąka pszenna tortowa
  • cukier trzcinowy
  • jajko
  • masło
  • mleko
  • cynamon
  • ekstrakt waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona

Zaletą tego przepisu jest to, że można go modyfikować. Do ciasta można dodać inne składniki, które podkręcą jego smak. Sprawdzi się starta gorzka czekolada, suszone owoce czy posiekane orzechy, które nadadzą przyjemnego aromatu.

Jak zrobić szybkie ciasto bananowe z cynamonem?

Jeżeli lubicie piec ciasta w domu, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Mogą z niego skorzystać także ci, którzy dopiero zdobywają wiedzę w tej dziedzinie. Przepis na wyborne szybkie ciasto z bananów wzbogacone cynamonem jest prosty. Przygotowanie trwa kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Aż trudno uwierzyć, że tak pyszne domowe ciasto z dodatkiem bananów i cynamonem robi się łatwo i bardzo szybko. Jak więc je upiec?

  • 1. krok – przygotowanie masła cynamonowego
  • 2. krok – rozgniecenie bananów i wymieszanie ich z cukrem i mokrymi składnikami
  • 3. krok – połączenie składników suchych i wymieszanie ich z masą bananową
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i posmarowanie wierzchu masłem cynamonowym
  • 5. krok – upieczenie ciasta bananowego z cynamonem w piekarniku

Jak podawać szybkie ciasto bananowe z cynamonem?

Przepis na wyśmienite ciasto z dojrzałych bananów, którego smak podkręca aromatyczny cynamon, dobrze jest mieć pod ręką. Ten słodki wypiek jest uniwersalny. Pasuje na każdą okazję i sprawdzi się jako słodka przekąska między posiłkami. Zastąpi gotowe przekąski ze sklepu.

Upieczone i ostudzone ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą z białej czekolady. Sprawdzi się też lukier cytrynowy. Porcje szybkiego ciasta z bananów można podać z bitą śmietaną lub domowymi lodami waniliowymi.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 60 g roztopionego masła
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  
  • masło cynamonowe:
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować masło cynamonowe. Do roztopionego masła wsypać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać.
  • Obrane banany pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na purèe.
  • Dodać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników.
  • Do drugiej miski przesypać mąkę. Wsypać cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać.
  • Do mokrych składników stopniowo wsypywać suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posmarować cynamonowym masłem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej